Exotické ovoce, které se čas od času objeví v nabídce našich obchodů, láká. Cena ovšem již tak lákavá nebývá a zvláště, když nevíme, co kupujeme – nevíme, jakou má mít chuť, jestli je zralé, nebo už přezrálé, zda nám bude chutnat a podobně. Než abychom koupili zajíce v pytli, raději si necháme zajít chuť… Pokud se nám ale poštěstí v obchodě narazit na ovoce zvané mangostan, neměli bychom se nechat odradit. Nemusíme si přece kupovat hned kilo, k ochutnání nám postačí jeden dva kusy. Pod tvrdou slupkou lahodná dužnina Mangostan se na první pohled tváří nenápadně a nepoživatelně. Jde o menší kulovité ovoce s purpurovou až fialovou kožovitou a velmi silnou slupkou. Pod tvrdší slupkou se ale skrývá bělostná dužnina rozdělená do několika měsíčků, podobně jako u mandarinky, která má velmi lahodnou sladkokyselou chuť a příjemné aroma. Probojovat se k ní chce ale trochu trpělivosti, nebo vzít nůž a plod jednoduše rozříznout. Dužnina mangostanu se jí syrová. Přidat se dá i do ovocných salátů, krémů, použít na koktajl, nebo jednotlivé dílky na ozdobu něčeho sladkého. Je to nejen výtečné ovoce nečekané chuti, ale i bohaté na vitamín C, vápník a celou řadu antioxidantů. Odkud pochází Mangostan pravým jménem Garcinia mangostana, ovoce deštného pralesa, pochází z jihovýchodní Asie. Podle legendy bylo objeveno a přivezeno z džungle Buddhou na bílém slonu… K nám je dováženo celoročně především z Brazílie. Rozhodneme-li se pro jeho koupi, nemusíme nad ním bádat, zda je zralé, či nikoli, zralé určitě bude. Sklízí se jen plně vyzrálé, utržené dříve by už nedozrálo. Jeho lahodná chuť může utrpět pouze dlouhým skladováním, které mangostanu nesvedčí. Proto radíme koupit a hned sníst!

-td-Foto: Archiv In