Důležitá věc, kterou musíme v kuchyňském koutě vyřešit, je důkladné a správné odvětrání. Zejména pokud jsme kuchyňku nově vybudovali třeba z bývalé komory nebo haly, a tudíž tady není velké okno, ale jen okénko do světlíku nebo je odvětrání z vedlejší propojené místnosti (klasické staré panelové 2+kk, kdy kuchyňský kout byl nejvzdálenější místo od okna). Samozřejmě zde po přestavbě místnosti pak můžeme vařit na plynu jen na základě povolení plynáren. Předpokládejme, že je vše v pořádku, vše podle předpisů schváleno a zkolaudováno. Teď půjde tedy o zařízení, o pohodlí u vaření, o to, jak sem spotřebiče vměstnat - a to tak, aby se sem vešel ještě ten, kdo bude vařit.

Kvůli omezenému prostoru tady připadá v úvahu spíše jen dvojvařič. Varná deska se dvěma plotýnkami – to bude možná maximum, které se do kuchyňky vejde. Nemusíme se ale úplně vzdávat pohodlí – jedna plotýnka má být vždy rychlovarná, ať už pořídíme ty klasické, nebo sklokeramické.

Veškeré spotřebiče už dnes můžeme, i když někdy s trochou hledání, najít v provedení „stolní“, „mini“, „prostorově úsporné“ nebo s dalšími podobnými přívlastky. Ke slovu tak přijde malá mikrovlnná trouba, co nejdokonaleji vyřešený dřez – opět nemusíme sahat po nejobyčejnějším řešení. Ne dřez kulatý, i kdyby měl malý průměr, ale spíše se dá mnohem lépe využít „hluchý“ roh, kam se ideálně vejde dřez rohový. Vůbec nejvíce místa ušetříme (i když zdánlivě po centimetrech), když se vyvarujeme oblouků, kulatých rohů (i toho kulatého dřezu) – a vše zvolíme hranaté, tvarově jednoduché. Určitě v celkovém součtu ušetříme nějaké to místo.

Stolní myčka nádobí se možná na první pohled bude zdát v malém prostoru zbytečností, ale to teprve posoudíme po nějaké době provozu kuchyňky. Možná právě naopak myčka pomůže vytvářet tolik potřebný pořádek – malý prostor se samozřejmě okamžitě zaplní nádobím.

Druhou věc, kterou musíme v malé kuchyni dobře vyřešit, je potom správné osvětlení. Ač se to nezdá, mnoho věcí nakupených na miniaturním prostoru dělá „provozní slepotu“, občas tak leccos hledáme, ačkoliv to máme doslova „pod nosem“. Proto i v malé kuchyňce si musíme na potraviny, nádobí a celý proces vaření pořádně posvítit. Ke slovu přijdou bodová světla, lampičky různě stahovací, otáčecí či sklápěcí - i dlouhá zářivka umístěná tak, aby neoslňovala, dokonale splní svůj účel.

-ag-Foto: Ikea