Toto téma už jsme jednou nakousli (zde). Sladit zdravěji znamená sladit méně a jinak. Víte, v čem přijímáte nejvíce cukru? Možná to můžeme rozdělit například takto: první skupina pořádá maximum cukru v buchtách a jiném pečivu, které si nedovede odpustit a kterým se „dopuje“. Druhá skupina přijímá nadbytek cukru, který je skrytý v nejrůznějších pochutinách počínaje kečupem a konče nejrůznějšími, třeba i slanými průmyslově připravenými omáčkami a jinými pochutinami všeho druhu. Třetí skupina pak přijímá zdaleka nejvíce cukru ve slazených nápojích a ptá se a zkoumá stále dokola: čím si mám osladit pití? Odpověď je jednoduchá: ničím – sladit pití je docela zbytečné. Samozřejmě kromě výjimečných situací, při vyčerpání organismu a podobně, kdy je potřeba přivést do těla rychle trochu cukru.

Ale je nezdravé popíjet po litrech sycené nápoje slazené cukrem a aspartamem, sorbitem, cyklamátem a jejich kombinacemi. Uděláme si raději sami citronádu podle své chuti. Přitom nemusíme použít jen citron, ale také kombinace grepu, mandarinky, limetky a třeba i ananasu. Čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce smícháme s pramenitou vodou, a pokud je třeba dosladit, zkusíme jiná sladidla. Javorový nebo řepný sirup, med, slad. Anebo hnědý třtinový cukr a cenný vedlejší produkt jeho výroby – melasu.

Zdravá melasaCukrová třtina je víceletá rostlina, která se pěstuje v tropickém a subtropickém pásu. Třtinová melasa, produkt z cukrové třtiny, je velmi tmavý, hustý cukerný sirup. Používá se v malém množství jako nízkoenergetická náhrada cukru. Obsahuje biologicky aktivní látky, vitamíny, minerály a stopové prvky; najdeme v ní například vápník, železo nebo zinek.

Užíváním třtinové melasy by se měl zlepšit stav pokožky, nervového systému, ale i trávení. Na zažívání působí příznivě, protože se v trávicím traktu rychle vstřebává a nekvasí tady tak jako sacharóza.

Jak správně dávkovatMelasa se dávkuje v množství maximálně několikrát denně jedna lžička. Někomu ale může v tomto množství vadit její výrazná chuť – doporučuje se proto melasu zamíchat do moučníků, studených tvarohových dezertů, jogurtu a doplnit skořicí, vanilkou, citrusy, jablky nebo ořechy a oříšky – to vše její chuť zpříjemní. V obchodě si můžeme koupit i celozrnné sušenky s přídavkem melasy.

-ag-Foto: Archiv In