Pořídit si vestavné espresso znamená nejen mít nadále postaráno o výbornou kávu, ale získat také velmi zajímavý prvek a náročný doplněk do kuchyně. Do kovu nebo elegantního dřeva zasazený přístroj je symbolem domácího komfortu a relaxace.

Vestavná automatizovaná espressa jsou nejdokonalejší skupinou ze všech domácích přístrojů na přípravu kávy pod tlakem. Není to nic levného na to, že to vyrábí „pouze“ kávu, říkáme si, když obhlížíme ceny pohybující se kolem 40.000 korun. A to je ještě někdy po desetitisícové slevě. Úplně nejlevnější vestavná espressa jsme našli v cenách kolem 23 tisíc korun. To je mimochodem skoro nejvyšší cena, za kolik můžeme koupit volně stojící espresso. U vestavných je to naopak spodní hranice, na které ceny začínají. V porovnání s jiným, „důležitějším“ kuchyňským spotřebičem, myčkou, by za tuto cenu byly dvě docela kvalitní myčky. Espresso je ale pro ty, kteří chtějí do své kuchyně investovat, pro kávové nadšence a znalce, pro ty, kteří umějí opravdu ocenit nadprůměrnou kávu. Je to sofistikovaný, dokonalý a plně automatizovaný výrobek, ze kterého si připravíme nejen to nejlepší espresso a capuccino – ale také čaj.

Co tedy činí cenu vestavného kávovaru? Jsou to především přístroje automatizované - je tu automatické mletí, odměřování a stlačování kávy uvnitř přístroje, a také AEG-Electroluxautomatické čištění. Dále cenu ovlivňují vysoce kvalitní a ušlechtilé materiály, výborný až výjimečný design (v techno nebo retro stylu), mnoho funkcí a příslušenství, počet programů. A ještě tu platíme také své naprosté pohodlí, kávu připravíme už napořád skoro bez práce.

Espressa jsou vyrobena pouze z kvalitních kovů. Výkon vestavného espressa činí většinou kolem 1300 až 1500 W, termoblok (čerpadlo) vyvíjí potřebný tlak 15 - 18 bar. Základní funkcí u všech typů je funkce napěnění mléka a horká voda. Zabudovaný je zde kávomlýnek se zásobníkem (zhruba na 400 g kávových zrn). Espressa disponují automatizovanými programy na čištění (pomocí tablet) a odvápnění (nemusíme se starat o opakované odvápňování octovou vodou, přístroj to udělá za nás). Protože čištění je u espress velmi důležité, některé přístroje mají i dodatečné proplachovací programy.

Co všechno se dá u přístroje nastavit? Výška trysek, ze kterých teče nápoj, nastavit lze přibližně 6 velikostí porce kávy. Běžná je i časová předvolba a nastavení (funkce stand-by). Nechybí dialogový displej až v osmi jazycích, přičemž chybí čeština (u volně stojícího espressa jsme mimochodem češtinu našli).

-ag-Foto: Siemens, AEG - Electrolux,