Srdcem kuchyně je dřez

Srdcem kuchyně je dřez

Pokud jste v zařizování kuchyně zatím nováčci, asi netušíte, kolik možností se vám naskytne, až budete vybírat kuchyňský dřez....

Pokud jste v zařizování kuchyně zatím nováčky, asi netušíte, kolik možností se vám naskytne, až budete vybírat kuchyňský dřez. Dřezy se dnes vyrábějí z mnoha kvalitních materiálů, nabízí se v několika desítkách tvarů a mohou být vybaveny nejrůznějším praktickým příslušenstvím.

Materiály
Za osvědčenou klasiku můžeme považovat nerezovou ocel. Dřez z nerezové oceli má dobré užitné vlastnosti, dlouho vydrží a snadno se udržuje v čistotě. K údržbě stačí běžné čisticí prostředky, které jsou na trhu. Pokud vám ale vadí stopy po zasychající vodě a jiné drobné mapy, které jsou na hladkém lesklém nerezovém povrchu patrné, nabízí se varianta strukturovaného povrchu. Povrch dřezu tak připomíná tkaninu, někteří výrobci tento povrch dokonce nazývají tkanou strukturou.

Umělý kámen
Stále větší podíl na trhu zastupují dřezy z umělého kamene. Druhů umělých kamenů je několik a každý výrobce má pro ně svůj název. Setkáte se s corianem, kerrockem, cristalite granitem, fragranitem, luisigranitem, hi-macsem a dalšími. V zásadě se vždy jedná o směs rozemletého přírodního kamene a pryskyřic v nejrůznějším poměru. Umělý kámen je nenasákavý, tudíž vysoce hygienický. Tvaruje se za tepla, a tím umožňuje jakékoliv tvarové variace. Napojuje se beze spár, takže se může stát přirozenou součástí pracovní desky z téhož umělého kamene - místo odkapávače pak mohou být jen vyfrézované drážky směřující do dřezu. Dále odolává vysokým teplotám a jakákoliv vada na kráse se dá velmi jednoduše zacelit či přebrousit.

Keramika
Keramický dřez vypadá také velmi efektně, ale hodí se spíš do rustikálně zařízené kuchyně. Keramika je nadčasová, nenáročná na údržbu, ale není tak odolná vůči nárazům jako výše zmíněné materiály.

Dřevo
Toužíte-li po něčem originálnějším i za cenu náročnější údržby a vyšších nákladů, vyberete si i vy. Dá se sehnat dřez z přírodního kamene, voděodolného teakového dřeva či ze skla.

Doplňky
Běžnou součástí klasického dřezu je už dnes menší vanička umístěná mezi mycí vanou a odkapávací plochou. Ta bývá připojena k drtiči odpadků a je určena k sesypávání zbytků potravy, ale stejně tak dobře slouží k oplachování ovoce a zeleniny. Do stejného prostoru někdy bývá umístěna miska s několika typy cedníků - na salát, ovoce, těstoviny atd. Velkou vaničku dřezu můžete mít také vybavenou vyjímatelným drátěným košíkem určeným k vyskládání a oplachování nádobí či potravin.

Prkénka
Vyhledávaným prvkem je také krájecí prkénko, které se dá posunovat nebo sklopit ke zdi. Kromě těchto příslušenství, která jsou součástí dřezu, mnoho výrobců nabízí i další doplňky, jako jsou odkapávače na talíře, příbory, sklenice a další.

-jop-
Foto: Fagor, DuPont,

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

grilováníPivorecepty

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,dřez,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Rekonstrukce bezbariérová koupelny, Kompletní rekonstrukce bytu.