Hledáte nové osvětlení do své kuchyně? Pak byste měli do sytosti využít veškeré originality, ale třeba i záměrné výrazové střídmosti moderního designu.

Příjemná svítidla jsou z opálového skla, které vedle bílé barvy může být třeba šedé nebo červené. Vybrat také můžeme stínidla z barevného polykarbonátu. Elegantní jsou bílé akrylové výplně světel v hliníkovém rámu. Do moderní kuchyně využijeme i povrchovou úpravu světel z matného niklu. Některá světla nabízejí libovolnou kombinaci barevných čoček; to je vhodnější k relaxaci, do pracovní části necháváme světlo přirozené.

Do kuchyně pronikly i nástěnné lampičky – využijeme zejména ty, kterými lze otáčet volně všemi směry kolem osy, do polohy, kterou potřebujeme.

U stropních svítidel - světelných ramp - umožňují nové důmyslné systémy plynulé navazování světel na sebe, přičemž propojovací systémy lze využít k tomu, abychom si sami určili optimální délku svítidla.

Také osvětlení vestavné má v kuchyni své opodstatnění. Je to i veškeré ryze funkční osvětlení ve spotřebičích (mikrovlnné trouby, chladničky a sporáky). Další osvětlení má ale funkci dekorativní, prosvěcujeme a iluminujeme jím prostor. Je vestavěno pod poličkami, ve sklenících, příbornících.

Jídelní kout potřebuje světlo náladové, ale chybou by bylo je poddimenzovat a stolovat v pološeru. Ale – je to naprosto individuální. Každý světlo vnímá jinak, je mu příjemná jiná jeho intenzita. Někdo je takzvaně šeroslepý a při nedostatku světla jednoduše hůře vidí. Jiní lidé zase prostě neradi jedí při slabém osvětlení (ale třeba při světle svíček stolují bez problémů). Je také rozdíl v kvalitě – není šero jako šero. Jedna věc je třeba skomírající žárovka v lampě u stropu, z čehož rozbolí hlava a na chuti to nepřidá. A jiná věc je tlumené světlo lampičky, která vhodně a nepřímo nasvěcuje stůl, dává důraz na náladové osvětlení příborníku s krásným porcelánem nebo na kytici květin. A nejkrásnější je určitě světlo svící na slavnostním stole. A poznámka – ten stůl nemusí být jenom slavnostní – je to i obráceně: také naprosto všednímu stolu u obyčejné večeře svíčky a krásné svícny onu slavnostnost propůjčí.

-ag-Foto: Artemide