Domácí vinotéka je snem mnohých z nás. A lidí, kteří touží po nějaké, i miniaturní sbírce vinných skvostů, je stále více – souběžně s rychle se zvyšujícími znalostmi o vínu, celkovou „vinnou“ kulturou, kulturou prodeje i konzumace vína u nás.

U leckoho na sbírku vína, to je pravda, nikdy nedojde. Má to několik důvodů. Důvod č. 1 je většinou ten, že všechno se hned vypije a není co ukládat do archívu. Dalším důvodem je nedostatek místa nebo přímo žádné místo – třeba v garsonce v paneláku. Místo se dá ovšem najít – ale občas to není úplně bezpečné, vzhledem k ceně sbírky vína – jako na chalupě, která je většinu roku opuštěná, nebo ve sklepě činžovního domu.

Studený sklep rodinného domu ale často nabízí vynikající možnosti. Vytipovanou místnost můžeme dokonale upravit tak, aby splňovala podmínky pro úschovu i poměrně drahých vín, ale také třeba sloužila i k příležitostnému posezení. Budeme mít v tomto případě doma jakoby napodobeninu vinného sklípku. Nebo v suterénu vedle místnůstky s lahvemi přebudujeme jinou nevyužitou místnost na jakousi domácí vinárničku – rozdíl mezi první variantou bude ten, že tady už bude teplo, budeme zde topit a bude zde mnohem pohodlněji. Chce to samozřejmě nepoměrně vyšší investice než v případě prvním, kdy do sklípku umístíme třeba jen obyčejnou polici, lavice nebo stoličky a stůl. Svítit se může obyčejnými žárovkami nebo co nejjednodušší lampou.

Vymyslíme-li si ale vinárničku, chce to už dobrý projekt – ale zato se naší fantazii meze nekladou. Využít můžeme daný interiér opravdu dokonale. Ve sklepě vilky z 30. let bude stylová vinárnička s dobovým nábytkem, ve vesnickém domku starém 100 let nebo starším uplatníme vesnické kredence a další odpovídající nábytek.

Využít se dají i hospodářské prostory (řezárny, staré prádelny) za obytnou částí venkovských stavení. Bývají často spojené se sklepem nebo sklípkem. V něm proto může být uloženo víno a nahoře (často zde bývají dokonalé klenuté stropy) se může sedět. A navíc lze spojit vše i s exteriérem - před vchodem nasázet konzumní odrůdy vinné révy. Odborníci vám vyberou tu správnou révu vhodnou na dané místo, a pokud by se opravdu neurodila, vezmeme zavděk vistárií nebo jinou bujnou popínavkou, která se rozprostře po dřevěné pergole a vytvoří dokonalé zátiší letní domácí vinárničky.

-ag-Foto: Archiv In