Často si s každou kostkou vhozenou do čaje říkáme, že s tím slazením bychom měli něco udělat. Omezit je a případně se přeorientovat na zdravější sladidla, než je rafinovaný cukr. Zkusme především sladit méně. Během jednoho týdne si můžeme zapisovat, co vlastně doma všechno sladíme. Možná zjistíme, že tolik položek to zase nebude proti potravinám kupovaným. Doma sladíme nápoje - čaj a kávu (což bychom nemuseli) a studené nápoje (což bychom opravdu neměli, nejen kvůli ledvinám a kaloriím, ale také zubům - a nezapomeňme, že tento nezdravý zvyk bezpečně naučíme svoje děti, ty bychom přitom měli naučit v první řadě pít pramenitou vodu). Dále v domácnosti sladíme nějaká ta sladká jídla jako kaše nebo ovocné knedlíky, pár dezertů... Zato v koupených potravinách je rafinovaného cukru dost; pokud jej chceme ohlídat, nezbude než číst poctivě složení výrobku.

Zaměníme-li cukr v čaji za med, o moc méně se nám zřejmě sladit nepodaří. Čaj s medem je totiž tak dobrý, že se občas neovládneme a dávku medu zvyšujeme – k vytvoření lahodné chuti nápoje většinou nestačí jedna lžička na hrnek. Na druhou stranu ovesná nebo krupičná kaše úplně stačí jen lehce pokropená medem. Co můžeme rozhodně udělat pro své zdraví (i pro obnovení jemné chuti a odvykání chutím průmyslovým, koncentrovaným), je začít zásadně kupovat pouze bílý, velmi kvalitní jogurt, který smícháme s medem. Je to vyzkoušeno v zemi dlouhověké kultury – na Krétě. Je to vynikající a zdravá lahůdka, se kterou se vyhneme navíc konzumování konzervantů, škrobu a želatiny z ovocných jogurtů.

Pro další sladidlo – slad – se vypravíme do biopotravin nebo do oddělení zdravé výživy v supermarketu. Ke slazení si koupíme například kukuřičný slad nebo sirup z pšeničného sladu. Také je ke koupi jako přírodní sladidlo ječný sirup s bio sladem. Přípravky používáme jen podle návodu, snažíme se slazení trochu omezit proti tomu, jak jsme zvyklí.

Sladování je proces, během kterého se při máčení a klíčení obilných zrn aktivují enzymy, které rozkládají škrob na zkvasitelné cukry; a slad je pak konečný produkt. Ječný slad známe z výroby piva a lihu, ale najdeme jej také v průmyslově vyráběných potravinách, jako jsou limonády, různé pečivo a cukrovinky. V pekárenství a cukrárenství se ale více používá slad pšeničný i slady jahelné, kukuřičné a další, a to ve formě sladových výtažků nebo sladové mouky. Slad totiž zvýrazňuje chuť a barvu potravin, zlepšuje například vlastnosti mouky. Opět v prodejnách se zdravou výživou najdeme mnoho dezertů, sušenek a dalších produktů, ve kterých je cukr zaměněn sladem.

-ag-Foto: Archiv In