Nejslavnostnější atmosféru u vánočního stolu vykouzlíme pomocí svící. Takové osvětlení chce ale promyslet a připravit trochu s předstihem. Na efektním nasvícení stolu si dáme záležet - byla by škoda jen tak postavit na slavnostní tabuli jakoukoliv svíčku.

Jaké svíčky se nehodí?Kterým svíčkám se při vánočním stolování vyhýbáme? Především těm přespříliš navoněným, jejichž odér by překrýval vůni jídla nebo by se s ní mísil. Navíc bychom výběrem těchto svíček riskovali, že jejich specifická vůně nebude některým hostům vůbec příjemná. Výjimkou jsou snad svíčky srolované z medových pláství a medově hnědé svíce ze včelího vosku. Ty nám na stůl přinesou omamnou, ale nevtíravou vůni medu.

Dále se vyhneme všem nestabilním, vratkým svíčkám a svícnům. Vynecháme také ostré, křiklavé barvy, špatně se kombinují s ubrusem a servisem, někdy také svíce sladce pastelové. Ovšem v případě, že vše dobře sladíme, není nic dokonalejšího než ve stříbrném svícnu zasazené tenké elegantní svíce starorůžové barvy. Tuto variantu skutečně volíme jen, pokud vše ostatní na stole bude bílé, stříbrné a s akcentem růžové barvy stejného odstínu!

Dále vynecháme jakékoliv kýčovité svíčky s různými „roztomilými“ motivky, ve tvaru figurek (ať už prasátka pro štěstí nebo buclatého čertíka). Na stůl v zimě nedáme ani svíčky s motivy, které jsou vhodnější pro jinou dobu – třeba letní dovolenou navozující svíčky plné mořských lastur a hvězdic.

Nevhodné jsou také různé melíry a podivné kombinace barev, které navozují dojem jako by byla (i když rádoby umělecky) svíčka stvořena ze zbytků vosku.

Jak má tedy vypadat?Svíčka by měla mít jasný jednoduchý tvar, měla by být stabilní a mít vhodnou barvu – přičemž nejdokonalejší je zřejmě vždy bílá. Kromě svíček bílých jsou ideální také ty ze včelího vosku. Dále se musí dbát na soulad se svícnem – s jeho materiálem a barvou by měla svíčka korespondovat.

Předem všechny svíčky zkontrolujeme, zda mají úměrně dlouhý knot (krátký nehoří a dlouhý čadí). Měli bychom je pak při slavnostní večeři zapálit během okamžiku, abychom tímto procesem u stolu nezdržovali.

Silnější svíčky postavíme přímo na stůl, nikoliv ale na ubrus, nýbrž na malé ploché porcelánové mističky nebo dřevěné tácky. Mnohem slavnostnějšího dojmu ovšem dosáhneme svícemi v krásném, nejméně tříramenném svícnu. Vyššího efektu přitom dosáhneme opakováním, kdy na stole budou stát dva nebo tři stejné svícny...

-ag-Foto: Archiv In