Už se na něho zase chystáme. Jak vánočního kapra připravit od samého počátku tak, abychom si opravdu pochutnali?

Jestliže jsme si kapra nenechali vykuchat a rozpůlit odborně, musíme to udělat sami. Kapra očistíme, pokud je to šupináč, nožem seškrábeme šupiny proti směru růstu. Pověra vyžaduje schovat si pár šupin, aby se nás držely peníze! Břicho rozřízneme až k řitnímu otvoru a vnitřnosti vyvrhneme, přičemž dáme pozor na žluč, tu nesmíme poškodit, protože by se její obsah vylil do masa, které by zhořklo. Hlavu se žábrami oddělíme. Rybu rozpůlíme - tedy oddělíme i páteřní část a poté nakrájíme na jednotlivé porce. Ocasní porce bude mít kromě ocasní ploutve ještě 5 - 10 cm masa. O tuto porci je někdy zájem, protože ačkoliv maso je samá kůstka, ocasní ploutev, nasolená a osmažená, překrásně křupe.

Kapra musíme připravovat co nejčerstvějšího: po zakoupení tentýž den, nejdéle můžeme nechat nasolené porce v chladničce do dne následujícího. Potom už bude záležet na tom, jak kapra budeme upravovat dále. Naše novodobá vánoční tradice velí kapra smažit. I když jiná (staročeská) vyžaduje kapra na modro nebo na černo, podívejme se blíže v několika bodech na zásady správné úpravy smažením.

Nejjednodušší úprava je často ta nejlepší: tehdy stačí porce z obou stran nasolit, okmínovat a obalit v hladké mouce. Místo kmínu můžeme porce posypat kořením čubrica nebo mletým zeleným pepřem; vznikne jednou variace balkánsko-středomořská a podruhé kapr lehce pikantní.

Olej na smažení si musíme připravit bezpodmínečně velmi kvalitní, protože zásadním způsobem ovlivní chuť a vůni kapra.

Před smažením necháme porce kapra alespoň 25 minut osolené na chladném místě, za tuto dobu sůl dostatečně pronikne do hloubky masa.

Kdo hodlá dělat kapra „klasicky“, tedy v té nejtěžší úpravě, totiž smaženého v trojobalu, musí použít naprosto čerstvou strouhanku, totéž platí o vejcích. Smažit se pak musí šikovně - tak, aby se strouhanka nenasákla olejem, ale ani nespálila.

Porce vkládáme do velmi horkého oleje, ale jakmile se vytvoří osmažená kůrka, teplotu zmírníme.

Ke smaženým porcím přikládáme na talíř plátky citronu a snítky zelené petrželky, přidat ale můžeme i lístky meduňky.

-ag-Foto: Archiv In