Kuchyně a dlouhé vyvařování – to jsou únavné pohyby rukou, ohnutá záda, bolavé nohy. Profesionální kuchaři a kuchařky o tom vědí své. Ale i „domácí“ kuchařky, matky, po kterých rodina stále vyžaduje tradiční česká jídla s dlouhou, pracnou přípravou. A to třeba po mnoho let. Pohyby, které při vaření vykonáváme, jsou buď monotónní, nebo příliš namáhavé. Jako třeba při rychlém a zdlouhavém, důkladném tření těsta, které sice běžně převzal robot, ale některé kuchařky je stále připravují poctivě ručně. Co tedy nejvíce v kuchyni namáháme?

Krční páteř trpí a ozývá se v případě, že děláme pracná a složitá jídla na nevhodně nízké pracovní ploše. Pokud chceme vyrobit velké množství vánočního cukroví nebo několik kilogramů svatebních koláčků, nejlepší je to prostřídat: chvíli stojíme u pracovní desky (na míru uzpůsobené naší tělesné výšce), občas se s pracovní židlí přesuneme ke stolu. Není od věci ale některé činnosti udělat také u barového pultu, máme-li nějaký. Měli bychom jej mnohem více využít k práci, třeba ke zdobení drobného pečiva nebo chlebíčků, abychom se trochu narovnali, a i tehdy, když potřebujeme na připravované jídlo co nejlépe a detailně vidět, a pokud nebude práce trvat příliš dlouho. Proč? Protože by nás zase pro změnu začaly bolet paže – nadloktí i předloktí, ohnuté do přílišného úhlu a dosti zvednuté, zatímco krční páteři ulevíme.

Další, co nás kromě krku a rukou v kuchyni bolí, jsou samozřejmě nohy. Vyvarujeme se dlouhého stání, střídáme je se sezením. Stání přitom nemá být nehybné: přešlapujeme na místě, stoupáme střídavě na špičky, propínáme nárty – tím procvičíme důkladně nožní klenbu, achilovky, celé chodidlo. A nemusíme si na to potom vyhrazovat extra čas – zvládneme to třeba při míchání těsta. Pokud delší dobu stojíme, snažíme se stát rovně, ne zhrouceně s ohnutými zády a povoleným břichem, jinak nás začne pro změnu bolet v kříži.

Potřebné jsou do kuchyně co nejkvalitnější boty – optimálně anatomicky tvarované korkové sandály (ze zdravotnických potřeb, nikoliv levné plastové odlitky z hypermarketu). Občas je ale prohodíme s obutím na vyšším podpatku – jinak nás totiž zase mohou začít bolet achilovky – zejména pokud zásadně i venku nosíme tenisky, mokasíny a jiné boty bez podpatku.

Poslední „kuchyňská“ bolest je bolest rukou – prstů, malých kloubů, zápěstí. To je oblast, kde se nejvíce zraňujeme – popálení, říznutí, opaření je v kuchyni nejčastější.

O tom, jak takovýmto poraněním předcházet, opět někdy příště.

-ag-Foto: Ikea