Co v dnešní době vlastně rozumíme obývacím pokojem, pokud je propojený s kuchyní? Co se tady odehrává a jak je zařízený? Ještě před nějakými patnácti lety bývalo vše mnohem jasnější: pojem nezbytného „obýváku“ v bytě byl jasně dán. Tato místnost ale kupodivu nebyla vymezena podle zde probíhajících aktivit, ale určovala se hlavně podle zařízení, vybavení, už méně dle činnosti, která se zde odehrávala. Nebo tu nanejvýš byla činnost naprosto převažující – sledování televize. Více už zde vzhledem ke stísněným podmínkám dělat nešlo.

Mohutná „obytná stěna“ s televizí, stejně mohutná pohovka (takzvaná „sedačka“) a „konferenční“ stolek zabíraly celý prostor hlavně v malém panelákovém obývacím pokoji, kde tak na nějakou aktivní činnost už moc místa nezbývalo. Tato sestava byla snad opravdu skoro v každé domácnosti povinná, obývací pokoje byly jasně rozpoznatelné. Když se někam přišlo, bylo vše jasné - aha, tak tady je sedačka, stěna a televize - takže tady je obývák. Přesně takto. Přitom vzepřít se této zakořeněné představě nebylo jednoduché – hlavním důvodem bylo to, že jednoduše v obchodech moc nic jiného a odlišného nebylo. Detailem pak už bylo, že se na takového člověka pohlíželo divně jako na toho „kdo má prázdný obývák“ . Nevadilo, že se tu člověk sotva protáhl, nemohlo být ani řeči o tom, že si tady třeba nemohl zacvičit, nemohl se věnovat koníčkům, na které je potřeba trochu místa, a děti se sem často ani nevešly.

Dnes tohle všechno zní nejen směšně, ale přímo nepochopitelně. Časem jsme přece jen rezignovali na obvyklé a svého času uniformní zařízení, v souvislosti s nepřebernou nabídkou nábytku a doplňků, ale je to individuální a souvisí to s tím, jak kdo tráví volný čas. Pokud zásadně a pouze u televize, samozřejmě žádný důvod ke změně obývacího pokoje nemá – tady je opravdu nejdůležitější pohodlné křeslo nebo pohovka, televize - a to je vše. Ti ostatní aktivnější takové zařízení ovšem už dávno vyhodili. A propojili obývák s kuchyní, případně s dalšími místnostmi – tak získali uvolněný prostor, kde se dá konečně pořádně nadýchnout.

-ag-