Mnohým pochutinám a potravinám jsou přisuzované afrodiziakální účinky, a ústřice nejsou v tomto ohledu výjimkou. Nejen proto talíř plný čerstvých ústřic s douškem suchého bílého vína je ideální kombinací pro romantickou večeři ve dvou. Lahodná, lehká a nevšední večeře s příslibem vášnivé noci. Tomu se nedá odolat… Ústřice nejen jako afrodiziakum Ústřice jedlá neboli Ostrva edulis - mlž z řádu nitkožábrých je nejen vzácnou pochoutkou neobyčejné chuti, které jsou přisuzované i afrodiziakální účinky, ale obsahuje i řadu výživných a pro zdraví prospěšných látek. Obsahuje například jód, sodík, vápník, draslík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor, vitamíny A, B1, B2, ale i tuky. Sníme-li sto gramů ústřic, obohatíme svoje tělo rovněž i o 80 % vody, 6 gramů bílkovin a dokonce 2 gramy tuků. Jak žijí Ústřice mají nepravidelné lastury se zvrásněným povrchem a žijí přisedle – přilepeny k podkladu u evropských břehů Atlantiku, v Severním a Středozemním moři a Tichém oceánu u pobřeží Chile. Původně byly sbírány divoce, čímž byly málem vyhubeny. Počátkem 19. století byl tedy jejich sběr regulován, nesměly se sbírat během rozmnožování a musely dosáhnout stanovené minimální velikosti. Postupem času se ústřice začaly pěstovat na umělých ústřicových lavicích (tzv. slapech). Dnes jsou na trhu k dostání převážně ústřice pěstované. Jak na ně Živé a čerstvé ústřice se převážně konzumují syrové bez jakýchkoliv přísad, tak chutnají nejlépe. Je možné si je pro zjemnění chuti zakápnout před vysrknutím kapkou citronu, pro ozvláštnění můžeme použít i chilli omáčku, tabasco, černý pepř nebo křen. Živé a čerstvé ústřice se podávají na jemně drceném ledu, aby jejich čerstvost neutrpěla. Nejsou-li již otevřené, musíme je otevřít, což není zrovna hračka a je k tomu potřeba i trochu zručnosti. Otevírají se speciálním nožíkem, který je tupý, kratší, silnější a špičatý. Tento nožík se vrazí mezi skořápky a páčením se oddělí menší skořápka od větší. Obsah tak zůstane na menší skořápce. Po otevření se masíčko odřízne od lastury a vysaje. Je opravdu čerstvá? Chutnat nám bude skutečně jen čerstvá ústřice. Je-li lastura ústřice pevně sevřená, svědčí to o její čerstvosti. Je-li však pootevřená, je zkažená a nevhodná ke konzumaci. Čerstvá ústřice rovněž, když ji otevřeme a vylijeme z lastury první vodu, ve které je uvelebena, zaplní lasturu novou vodou, která už se nevylévá, ale i s ústřicí vysrkne. Čerstvá a živá ústřice by se také měla, když ji zakápneme citronem, zachvět. Pro jistotu ještě před vysrknutím masíčka k ústřici přičichneme, budeme-li z ní cítit sebemenší náznak zápachu, je ústřice špatná a nebudeme ji jíst. Nejen syrové Nedokážeme-li si ani představit, že bychom měli pozřít syrovou ústřici, můžeme si ji připravit i jinak. Ústřice se bez problémů dají marinovat, vařit, smažit, péci, gratinovat na mnoho způsobů. Můžeme si z nich připravit polévku, gratinovat se slaninou nebo je zkusit zapéct s petrželkou a čerstvě strouhaným parmazánem, tzv. Rockefellerovy ústřice. Na jejich přípravu budete potřebovat ústřice, strouhanku, čerstvě strouhaný parmazán, nasekanou zelenou petrželku, cayenský pepř, sůl, na pokapání rozpuštěné máslo a citron. Ústřice otevřeme a z lastur slijeme ústřicovou šťávu a dáme stranou. Taktéž dáme stranou masíčko, které opatrně oddělíme od spodní, hlubší skořápky. Skořápky důkladně omyjeme, položíme na plech a do každé vrátíme masíčko, na které následně poklademe směs smíchanou ze strouhanky, petrželky, soli a cayenského pepře. Takto naplněné ústřice ještě pokapeme uschovanou šťávou, posypeme parmazánem, pokapeme máslem a dáme péct do předehřáté trouby a pečeme dozlatova. Po upečení ihned horké podáváme s nakrájeným citronem.

-td-Foto: Archiv In