Máte jídelnu? A využíváte ji – a pokud ano, tak jak často? A dále - jen pro návštěvy nebo tady běžně snídáte či večeříte v rodinném kruhu? Odpovědi se často mění podle toho, kde v bytě či domě se jídelna nachází. Ne vždycky totiž je umístěná logicky v přímé návaznosti na kuchyni. Místnost zvaná jídelna je někdy na podivně nepraktickém místě – musíme k ní z kuchyně jít přes delší chodbu, přes halu, a podobně. Takže po nějaké době se sem už málokomu chce vážit kroky, chybí tady i, málo platné, ta správná kuchyňská pohoda a vůně.

Dnes už se v nových bytech a rodinných domech málokdy uzavřená jídelna projektuje – přednost dostává pouze optické oddělení od kuchyně a obývacího prostoru – jídelna či jídelní kout by tady měl být někde uprostřed. Dříve tomu ale bývalo jinak...

Jídelna byla určena zejména ke slavnostnímu stolování, zatímco všední snídaně, obědy ale i večeře se odbývaly v kuchyni. Takovémuto dělení už ale postupně denní režim přestával odpovídat. Jídelna tak ztrácela na důležitosti, a nakonec ztratila někdy i smysl. Stejně jako ještě dříve nevyužívaný a nakonec zbytečný domácí salón. A mimochodem, nestalo se v posledním desetiletí něco podobného i obývacímu pokoji? S jakou frekvencí se vlastně ještě dnes s tímto termínem, obývací pokoj, u nového bydlení setkáváme? S frekvencí stále nižší, stále více je nahrazován výrazem obytný prostor. A ten není vymezen stěnami, ale spíše opticky – květinovými stěnami, maximálně posuvnými lehkými stěnami, nábytkem... Jsou tady pohromadě bez ostrého předělu všechny ony původní místnosti bytu, které bývaly kdysi odděleny krásnými dvoukřídlými dveřmi se skleněnými vitrážemi – a to mělo svůj smysl a půvab. Později je dělily už jenom dveře obyčejné, jednokřídlé, plné a třeba s plastovou klikou – a kouzlo i praktičnost byly rázem pryč. Otevřením celého prostoru všechno dostalo jiné dimenze – je tady zase pospolu a vedle sebe kuchyně, jídelna, (a chcete-li i ten bývalý salón), obývací pokoj a často i pracovna.

-ag-Foto: Archiv In