V dnešní době už jsme s mikrovlnnou troubou tak dalece „jedna ruka“, že do ní vkládáme to správné nádobí zcela automaticky. Málokdy zaváháme, jako třeba u zdobených talířů nebo hrníčků. Do mikrovlnky jsme zvyklí dávat běžné porcelánové a kameninové nezdobené nádobí i nádobí z varného skla. Vedle toho si jistě postupně pořizujeme stále více speciální nádobí do mikrovlnek.

Přinášíme malé opakování a připomenutí některých méně známých faktů:

Papírové nádobíV mikrovlnné troubě používáme dva druhy papírových obalů – ty, ve kterých jsme potraviny koupili a rovnou je v nich ohříváme, anebo v papírnictví koupené papírové nádobí. Misky z voskovaného papíru použijeme pouze k rozmrazování, vyšší teploty by uvolnily do pokrmu vosk z papíru.

Papír je i jinak v mikrovlnce velmi důležitý a praktický. Když třeba rozmrazujeme pečivo, vzniká v troubě vlhkost – tu odsajeme, když použijeme savý papír, papírové kuchyňské utěrky či obyčejné ubrousky. Do nich zabalené pečivo se rovnoměrněji rozmrazí a stane se křupavé, nikoli gumové. Savým papírem také zakryjeme koláče a piškot během pečení – pak nevysychají. Také papírem přikryté brambory, které vaříme v mikrovlnce, jsou chutnější, i tady savý papír pomůže odvést přebytečnou vlhkost – ta projde papírem a pak z trouby ven ventilátorem.

Dřevo v mikrovlnceNení to příliš známé, ale bez obav můžeme do mikrovlnné trouby na krátkou dobu dát dřevěné náčiní nebo nádobí – misky, špejle apod. Pečivo můžeme ohřívat přímo na proutěné misce či ošatce pokryté lněnou utěrkou.

Pokud v připravovaném pokrmu necháme vařečku, nic se neděje - mikrovlny dřevem procházejí a pouze rukojeť se časem zahřeje.

TermoplastyNádobí z termoplastů je pro použití v mikrovlnných troubách přímo určeno. Jídlo se v něm vaří rychleji než v porcelánu nebo v silnostěnné keramice (a asi stejně rychle jako ve skle). Jak název napovídá, termoplastům neublíží vysoké teploty.

SkloIdeálním materiálem do mikrovlnné trouby je sklo, protože můžeme sledovat průběh vaření. Na pokrmy, při jejichž přípravě vzniká v mikrovlnce vysoká teplota (tučná a sladká jídla), nezapomeneme vzít sklo varné.

-ag-Foto: Whirlpool