Jak už je praxí prověřeno, klady velkého obytného prostoru jsou velké; propojené místnosti nám přinášejí příjemný pocit ze vzdušného, volného prostoru. Než ale vybouráme příčky nebo si u architekta či stavební firmy takovéto řešení objednáme, musíme si uvědomit, jak to u nás doma chodí. Třeba kolik lidí bude v obytné místnosti najednou v kterou denní (večerní) dobu a jakými rozdílnými aktivitami se budou současně zabývat. Mohou se totiž – alespoň občas - více či méně rušit. Aby to bylo co nejméně a u krásné velké místnosti převážily všechny kladné stránky, je potřeba uvážit několik detailních věcí.

Konkrétní zařízení (jaká tu bude skříň, stůl, židle), to je pro tento účel nedůležité. Důležité je, jak bude prostor rozčleněn co do pracovních úseků či zón. To je to zásadní. Někdy se totiž stane, že na tohle trochu pozapomeneme při přemýšlení o mnoha dalších věcech kolem stavby nového domu. A přece je to primární – zajistit, aby mohli všichni doma pracovat nebo se bavit a přitom si nepřekážet. Někdy se totiž stane, že nám stavební firma namaluje interiér, který ale jakoby počítal s tím, že tu snad budou bydlet lidé, kteří nikdy nepracují – křesla, fotely, pohovky, televize...

Takže co musí rozhodně být ve velkém obytném prostoru? V kuchyňské části MUSÍ být digestoř. Důležité je to vždy, ale ještě o něco více třeba tam, kde máme drahá krásná dřevěná okna – na těch se dlouhodobé rosení až kondenzace vody nevyplácí. Musíme správně větrat i odtahovat kuchyňské zplodiny. Rámy i křídla oken mají být suché – jinak se můžeme například dočkat nepěkných tmavnoucích skvrn a když dál budeme k vlhkosti oken neteční, dřevo může měknout. Nadměrná vlhkost ale číhá také na papíry, lejstra, knihy v celém obytném prostoru (třeba příruční knihovnička kuchařských knih se vyskytuje poblíž pracovního kuchyňského úseku).

Takže digestoř je nezbytná - musí být ovšem správně vypočítaná, doslova na míru místnosti, nikoliv odhadem. Odtah musí být adekvátní kubatuře místnosti.

Digestoř proto také nikdy nekupujeme jen podle vzhledu, a odoláme pokušení její technické parametry trochu upozadit jen proto, že se nám velice líbí.

-ag-Foto: Iveta Kopicová