Pro toho, kdo je zvyklý si léta připravovat čaj výhradně ze sáčku a dokonce i tady málokdy mění značku, může být návštěva v docela obyčejné prodejně s čajem někde v pasáži hypermarketu docela překvapujícím zážitkem. I když specializované obchody s čajem, kde je nepřeberně skleněných dóz s krásně vonícími čaji, existují už nějaký ten pátek. Prodejny nabízejí vedle běžné produkce i některé rarity černých i zelených čajů, mimoto ale většina čajů zde jsou aromatizované, decentně nebo silně vonící směsky.

Zásluhou těchto obchůdků jsme se však stali alespoň trošku odborníky na čaj. Milovníci sáčkového čaje se tu přesvědčili, že existuje ještě také něco jiného, a ostatní se krok po kroku vzdělávají v rozdělení, názvech a charakteru různých čajových sort z mnoha oblastí světa.

Výhod těchto obchůdků je totiž to, že za nimi nemusíme nikam chodit, které jsou přímo „na ráně“ v obchodním centru a možná denně kolem nich procházíme, takže není nic jednoduššího než odbočit – stačí dva kroky a jsme tu. A podívat se průběžně co je nového, přivonět k nějaké nové sortě nebo si čaj koupit. Nevýhodou tady je, že tu najdeme všechno jiné než klidné prostředí, hlavně když sem zamíříme pozdě odpoledne, navečer nebo během víkendu – to nás tady čeká výhradně jen fronta, ruch a chaos a neklid. Klid tu najdeme ještě tak dopoledne, kdy máme šanci nejen nerušeně čaje vybírat, ale také se dozvědět o nich leccos zajímavého. Totiž jak kde – jen tam, kde je znalý a ochotný personál, který má na nás čas a leccos nám vysvětlí. Jinak opravdu fundované odborníky bychom měli nalézt rozhodně v čajovnách, kde mají většinou také obchůdek s čajem a s čajovým nádobím.

V desítkách dóz v obchodě je nelehké se vyznat. Ale i čajový neznalec tady po několika návštěvách pochopí, že v dobrých padesáti dózách na jedné straně jsou čaje černé a jejich aromatizované směsky. V těch se objevuje všechno možné – od kousků ovoce, koření, sušené květy, přes perník až po sušené květy bodláku nebo chrpy....

Dózy uprostřed vydávají nejomamnější vůni, protože ukrývají čaje ovocné, na kterých se aromatizováním většinou rozhodně nešetří – a konečně na opačné straně jsou čaje zelené. Zelené čaje laika upoutají kromě vysoké ceny hlavně různě svinutými lístky – do kuliček, kroužků, vřetýnek a podobně. Podrobně se na tvary, sorty a nejznámější světové oblasti pěstování zeleného čaje podíváme příště.

-ag-