Zatímco ke kávě si obvykle dáme něco sladkého a dobře připravená káva s vyhlášeným zákuskem je vždy důvodem návštěvy dobré kavárny, rozličné sorty čaje dovolují slaný i sladký doprovod. K dobrým černým čajům jsou obvyklé slané zákusky, zelené čaje je trochu náročnější chuťově doplnit.

K černým čajům sáhneme obvykle většinou po nějakém preclíku nebo slaným sezamovým tyčinkám. Neměly by to být silně přesolené brambůrky, které chuť jemného čaje přetlučou. Lepší je jemnější japonská směs, pistácie, kešu, ale i pita nebo salát s kuskusem. K některým druhům čajů se ale hodí i něco lehce sladkého, jako arašídy nebo vlašské ořechy v jogurtu či medu, datle, kešu v jogurtu, a třeba k bílému čaji i hodně sladká papaya nebo halva.

Nezapomeneme chuťovky elegantně servírovat, předložíme je na miskách a mističkách stylově i barevně korespondujících s čajovou konvicí a šálky.

Slané čajové zákusky si velmi rychle připravíme doma, potřebujeme jen lístkové těsto a potom různé ingredience, které najdeme doma a jejichž základem jsou různé varianty na náplně pizzy. Z lístkového těsta s trochou fantazie a zručnosti vyrobíme různé tvary pečiva se slanou náplní - minipizzy, záviny, šátečky, plněné čtverečky a podobně.

Náplň může být různě kombinovaná z velkého množství přísad – na výběr máme třeba takové dobroty jako je strouhaná niva, gorgonzola, parenica, sušená rajčata, krájené marinované olivy, žampiony, bazalka, salám typu křemešník, pršut, ančovičky, čubrica, oregano, jemně sekaná šalotka, plátky česneku - to vše osoleno a čerstvě mletým pepřem opepřeno. Z těsta vytvoříme koláčky (miniaturní pizzy), naplníme náplní, posypeme strouhaným parmezánem a dáme upéct. Nebo vyválený plát těsta nakrájíme rádýlkem na čtverce, naplníme náplní, přehneme a vytvoříme čtverečky, trojúhelníky nebo šátečky. Nejjednodušší příprava je ale vytvořit závin – tedy vyválet plát, pomazat náplní, zavinout, upéct. -ag-