Také máte futuristickou kuchyni? Pak všude, kam se podíváme, jsou přímé, jasné linie a materiály jako hliník, nerez - a všude plno skla. Skla čirého, vystaveného na otevřených policích, ale i použitého na nábytku, jako jsou pískovaná skleněná dvířka v hliníkovém rámečku. S tím vším ovšem příliš nejdou dohromady oblé linie; takže výsledkem je, že celý interiér se vyznačuje „studenými“ materiály, jejichž strohost je navíc umocněna rovnými, přímými minimalistickými liniemi. Kuchyně je zkrátka samý pravý úhel a přímka.

Všechno dohromady spolu tvoří sice navýsost čistou, moderní a dokonalou kombinaci, ale – už po nějaké chvíli provozu nám kuchyně možná začne připadat trochu studená. Co s tím, abychom dokonalý interiér nevhodnou úpravou neponičili a neshodili nevhodnými doplňky?

Ovál mezi přímkamiJednou z možností porušení pravých úhlů je jako kontrapunkt citlivě umístit do interiéru nějaký solitér s oblými křivkami. Může to být váza, plastika, ale i výrazná maličkost jako krásný kulatý čajový servis – důležité je, aby předmět přitáhl pozornost. Ostré linie náležitě naruší samozřejmě i velké plochy, jako oblá digestoř nebo oválný či kulatý jídelní stůl.

Zeleň do futuristického interiéruDruhou možností malého rozbití přímých linií je přidat do interiéru větší množství vzrostlých květin. Pokud zvolíme nekvetoucí druhy, umístíme vedle sebe několik odstínů zeleně a různých typů listů – úzké, vejčité, členité. Také kvetoucí rostliny dokonale dotáhnou techno interiér – hodí se sem hlavně jednoduché linie květů - kala, tulipán, krokus.

Hřejivá barva třešněMožností třetí je pak doplnění materiálů o nějakou teplou, hřejivou barvu. Pokud jde o fixní kuchyňskou linku, je to jistě nejlepší udělat ve stádiu výběru kuchyně; ale leccos se dá ještě průběžně přidat, jako jednotlivé moduly nebo jiné mobilní kusy nábytku. Moderní kuchyně totiž často kombinují kov a sklo ještě s něčím – se dřevem. Jakého rozdílného efektu dosáhneme použitím světlého buku, olše nebo třeba hřejivé barvy třešně - o tom zase příště.

-ag-