Jak trošku opticky „zateplit“ pocitově studený interiér nové „techno“ kuchyně? K doplnění nábytku a předmětů ze skla a kovů se tu přímo nabízí jeden moderní materiál, kterému se přičítá v bytové tvorbě velká budoucnost – a to nejen v kuchyni. Je to bambus.

Není bambus jako bambusVýrobky z bambusu jsou ale velmi širokého spektra. Do moderní kuchyně si tak asi nedáme masivní nábytek z bambusu, ale zaměříme se na krásné podlahy a žaluzie. Mimochodem – jsou i nádherné bambusové solitéry, židle nebo pohovky, které jsou ale tak dokonalého provedení, že je neuvěřitelné, že tento decentní materiál má něco společného se zahradním bambusovým nábytkem.

Bambus na podlaze i na oknechStrohý interiér nenásilně doplní nebo i výrazně oživí krásná podlaha z bambusu. Vybrat si ji můžeme v různém provedení (většinou se vyrábějí malé parkety nebo dlouhé lamely) i v několika odstínech – barva přírodní je univerzální; s tou si nemusíme lámat hlavu, zda přesně zapadne do naší kuchyně. Efektní je třeba barva kávy, a také si můžeme vybírat mezi zajímavě mořenými mozaikami.

Přírodní materiál bambus má společnou vlastnost s moderními materiály jako je corian nebo třeba nerez ocel. Je to dlouhá životnost a odolnost. U bambusu se uvádí, že je asi dokonce o celou čtvrtinu tvrdší než dubová podlaha. Celá kuchyně včetně podlahy je tak skutečně dobou investicí na dlouhou dobu, neničí se a dobře se udržuje.

S bambusovou podlahou budou korespondovat i citlivě vybrané doplňky – méně tady bude znamenat více; interiér vhodně dotáhne třeba jen jediná mísa, lampa nebo váza.

A samozřejmě v kuchyni využijeme bambus i na dalších velkých plochách, což jsou okna. Vzhledově i svými dalšími vlastnostmi vynikající bambusové žaluzie jsou do kuchyní vhodné, protože na rozdíl od dřevěných jsou nejen lehčí, pevnější, ale hlavně odolnější vůči vlhkosti a vodě - což se nám právě v kuchyni hodí. Barvu žaluzií samozřejmě sladíme s barvou podlahy.

-ag-