Různé typy použitého dřeva navodí pokaždé jiný dojem z celé kuchyně. Protože ale už dávno nemáme jen kuchyně celodřevěné, všechno je ještě trochu jinak. Všechno záleží, jak citlivě a v jakém poměru se u kombinovaných kuchyní namíchají „studené“ a „teplé“ materiály. Strohé techno kuchyně ze skla a kovů s přísnými liniemi se začaly lehce a dá se říci nenápadně doplňovat dřevěnými prvky, které narušují jejich „studený“ dojem. Hlavní slovo v různých kombinacích měla a má zejména provedení dýha a fólie, méně už masivní dřevo.

Vždy záleží na odstínu - ty nejsvětlejší dýhy a fólie, jako je javor nebo severský buk, mají samy o sobě dost studenou barvu. Doplníme-li kov a sklo barvou světlého buku, je výsledkem jasný interiér, ale zase poněkud studený. O něco lepší je z hlediska tohoto „pocitového „zateplení“ v tomto směru olše. Oliva je tmavá a elegantní, ořech navozuje pocit komfortu a pohodlí.

Na opačném konci spektra je pak vzhledově přímo hřejivá rezavě červená třešeň – studená místnost se jako mávnutím proutku změní, přidáme-li na strategická místa třešňovou fólii nebo dýhu. Další možností je nechat celou kuchyni ve „studené“ skleněno-kovové kombinaci a přidat jednu velkou a podstatnou plochu – podlahu v třešňové barvě; a tak kuchyni proteplit zespodu.

Dřevo se objevuje v těchto kombinovaných kuchyních převážně třemi způsoby. První z nich je zmíněná podlaha, druhou jsou samostatné dřevěné kusy nábytku (stůl, police) a nakonec se dřeva využívá jako nedílné součásti kombinovaných kuchyňských modulů, solitérů nebo kuchyňské linky, případně kovovo-dřevěného jídelního nábytku.

Například skříňky nebo vysoký příborník či komoda budou mít sice přední dvířka z pískovaného skla kombinovaného s hliníkem, boční stěny ale budou třeba z olivového nebo kaštanového dřeva. Výsledek je velmi moderní, sice odvážný, ale současně decentní. Efektní jsou také nad sebou nebo vedle sebe prostřídané kovové, skleněné a dřevěné police na stěnách.

Kovové barové židličky nebo jídelní židle mají pohodlné a nápadné sedáky z prohýbaného dřeva – tady mimo teplého materiálu narušují lineární vzhled techno kuchyně také ještě oblé tvary dřevěných prvků.

-ag-