Pokud nemáme velkou prádelnu nebo hospodářskou místnost, kde se pere i žehlí, tak žehlička a žehlení patří jednoznačně (nebo pravděpodobně?) do kuchyně. Ono ale to tak většinou dopadne i v případě, že ta prádelna v bytě je – komu by se chtělo delší dobu žehlit na místě víceméně odtrženém od ostatního bytu, a hlavně v případě, že máme prádla hodně? Jednu dvě košile ještě ano, ale s košem přetékajícím prádlem se jistě odstěhujeme na nějaké pohostinnější místo – a tím bývá obvykle právě kuchyně.

Tady je útulno a hlavně se tu dá při žehlení ještě leccos dělat a stihnou. Dohlížet třeba na pečící se koláč v troubě, nebo na děti píšící u stolu úkoly. Samozřejmě poslouchat rádio nebo po očku sledovat televizi. Při dnešních propojených obytných prostorách je to pak ještě zajímavější – s žehličkou se podle potřeby tu zdržujeme v části „kuchyňské“, tu se zase podle potřeby posuneme do části „obývací“.

Je toho dost co k žehlení potřebujeme – a hlavně je to všechno docela neskladné a objemné – koš přeplněný prádlem, žehlička, žehlicí prkno a to hlavní – to správné místo, které je dobře osvětlené a kde si můžeme pohodlně k žehlení sednout. Z čehož vyplývá, že potřebujeme také správnou židli – nejvhodnější bývá kuchyňská pracovní židle, nejlépe mobilní, kterou si můžeme výškově přizpůsobit a která má flexibilní opěradlo. Kuchyňská jídelní židle ale většinou funkci „židle k žehlení“ také zastane (pokud žehlicí prkno nastavíme do nejnižší polohy), použít se dá i židlička barová.

Fixní nebo mobilní žehlicí prkno?Všechny věci, které potřebujeme k žehlení, bývají často uložené každá jinde. Žehlicí prkno a žehličku nejlépe uklidíme do spíže, která navazuje na kuchyni.

S žehlicím prknem fixním ztrácíme výhodu žehlit kdekoliv - musíme zkrátka pořád žehlit tam, kde je prkno zabudované. V malé kuchyni, kde se šetří každým centimetrem, je praktickým řešením vysouvací žehlicí prkno, které vyjede z mezery pod pultem či z kuchyňské skříňky. Druhou variantou je prkno sklopné – z pracovní polohy je po skončení žehlení „přiklapneme“ k boční stěně vysoké (třeba spížní) skříně nebo kuchyňské linky.

-ag-