Chce se vám s příchodem jara kutit a tvořit a vyrobit něco neokoukaného do kuchyně – i třeba za cenu malého risku, že se vše úplně nepodaří? Tak do toho!

Leckde prodávají bílé nádobí jednoduchých tvarů v druhé jakosti nebo ve výprodeji. Nakupte je! A vezměte rovnou také barvu na porcelán. Nádobí je levné, proto nám nebude líto, když napoprvé nebude právě odpovídat našemu uměleckému záměru. Nebudeme se raději pouštět do žádných složitých motivů a kvítečků, ale začneme třeba tak, že budeme v soustředných kruzích poctivě nanášet vedle sebe krátké tahy štětcem – střídavě žluté a oranžové. Právě v neumělosti a nepravidelnosti tahů bude spočívat kouzlo malovaného porcelánu.

A pokud nás skoro definitivně omrzela stará kuchyně, zkuste třeba zrušit horní skříňky a prostor otevřít - místo nich připevnit do dvou dlouhých řad police ze světlého dřeva s kovovými bočnicemi. Konečně se hezké hrnky nebudou krčit někde v rohu za dvířky, ale můžeme se neustále těšit z jejich tvarů a barev a kouzla. Považujete-li takovéto řešení za moc radikální, můžete alespoň okoukaná dvířka horních (ale nakonec třeba i spodních) skříněk vyndat a nahradit je textilem. Zkusit lze klasiku – pořádně naškrobený bíložlutě kostkovaný lněný závěs, nebo naopak rovnou roletku. K tomu pár květináčů se žlutými krokusy, malované nádobí vlastní výroby... a kuchyně dostane jiný vzhled, my lepší náladu a možná i chuť do renovace dvířek. Nevyhodíme je, ale třeba se po nějakém čase vrhneme na jejich tapetování nebo přebarvení.

Přestříkat je můžeme sami nebo to raději necháme na odborníkovi. Sami se ale třeba můžeme pustit do nějaké módní extravagance, jako je například patinování. Je mnoho příruček, kde se detailně dočteme, jak si vyrobit supermoderní omšelou kuchyni, kde pod namodralou nebo nazelenalou barvou prosvítá bílá nebo slonovinová, což dohromady dělá dojem letitého používání, jakési „ošoupanosti“ a tím pádem domáckosti. Existují různé metody natírání, tupování, kartáčování – a vzhled je vždy poněkud odlišný: tu sedřené a odřené rohy a hrany, tu jsou zase celé plochy jakoby poznamenané stářím - při troše šikovnosti můžeme vytvořit dojem opravdu letitého nátěru.

-ag-