Touhu mít v kuchyni alespoň nějakou novou maličkost v nás posiluje dlouhá zima. Ale právě kvůli ní už jsme také vysílení - kuchyni v novém hávu bychom chtěli, ale energie se nám už nedostává. Navíc peníze jsem třeba prolyžovali. Ale vážně - chtělo by to teď do kuchyně vnést trochu barev, nějakou tu novinku. Je rozhodně zbytečné čekat, šetřit a nudit se dále pohledem na okoukanou kuchyni. Něco se dá vždycky vylepšit ještě dneska. Navíc můžeme vyzkoušet různé atypické inovace skoro zadarmo.

Vaše kuchyně například nutně potřebuje nové obkládačky. Nezbývají na ně peníze? Nebo nemáte čas je vybírat anebo nemáte nervy kontrolovat práci obkladače? A jsou vůbec nutné? Známou věcí je vhodná tapeta jako náhrada keramických obkladů; ale i to je obehrané téma, zejména když výběr právě tady není nijak široký ani nápaditý – většinou kostičky s hrnečky nebo jiným kuchyňským motivkem, aby bylo jasné, kam tapeta patří. Pokud narazíme na decentní motiv i barvu, dojem zase trochu degraduje povrch, poněkud lesklý a „vikslajvantový“.

Pár měsíců, než budeme třeba mít čas pustit se do důkladné přestavby, vydržíme i s jinými „obklady“. Proutěné, korkové nebo bambusové prostírání nalepíme nebo připevníme důkladně hřebíčky těsně vedle sebe mezi horní a spodní skříňku. Zafixovat je můžeme tenkou laťkou. Vše můžeme i prostřídat – rastrované části stěny z bambusového prostírání kombinujeme s částmi hladkými, korkovými, na které pod sebe zavěsíme obrázky s kuchyňskými motivy. Ale ne ledajaké, ne laciné ve smyslu miniatur – rádobyuměleckých barvotisků s kuchyňským zátiším vyvedených na papíře nebo dokonce plastu.

Obrázky si vyrobíme sami, originálně a opět levně. Ty nejmenší možné skleněné „click“ rámečky, které drží při sobě jen 4 kovové sponky, vyplníme něčím originálním – třeba přední stranou s klasickou nálepkou velkých zápalek. Takový obrázek má nečekaný efekt. V jiném rámečku může být malý jídelní lístek z prázdninové restaurace, nebo dokonce originální účet. V Drážďanech před Vánocemi prodávají na dlouhém metrovém pruhu papíru – jakoby pergamenu, ozdobným písmem vyvedený recept na pravou drážďanskou štólu. Také tím nebo podobným receptem můžeme zpestřit kuchyňskou stěnu.

Celek pak nebude rozhodně tak sterilní, ale ani tak dokonalý jako obklady. Ale bude mít šmrnc a uvolněnost. A když nás taková kuchyně omrzí, zrušit ji zase nebude stát ani čas ani peníze.

-ag-