Máte den volna a chystáte se do Velikonoc ještě něco podstatného udělat se svou kuchyní? Co takhle vymalovat? To interiér promění a rozjasní nejlépe a zcela zásadně.

I starší kuchyňská linka vynikne na novém krásném pozadí. Ale - někdy nám krásné nové stěny v tomto ohledu prokáží medvědí službu – vynikne naopak přece jenom stáří a jistá ošuntělost dvířek kuchyňského nábytku. Proto se po vymalování místnosti někdy ještě rozhodneme něco s tím urychleně udělat. A to se potom už kuchyně vyloupne v úplně nové kráse.

Na stěny můžeme použít svěží modrou, která rozšíří místnost a působí čistě.

Vybereme ji zejména, pokud máme bílý kuchyňský nábytek nebo nerez moduly či doplňky.

Světlé odstíny žluté rozšíří prostor a působí povzbudivě. Veselá a optimistická kombinace je v barvách žluté a bílé, ke které může být přimíchán kov – matný hliník nebo chróm. Ale kovům „teplejších barev“ (patinovaným kreacím nebo čisté mědi) zase sluší více jiné barvy – oranžová, růžovooranžová, a elegantní kombinace jemňoučce olivové a smetanové (nebo variace slonová kost, vanilka, béžová). Pomocí těchto barev se dá skvěle dotáhnout zejména vyzděná kuchyně se středozemním šmrncem – s cihlovým krbem, měděnou digestoří a zavěšeným cínovým nebo měděným nádobí na trámu pod stropem....Tohle ale není rozhodně vhodné uspěchat, není to práce na den ani dva a navíc před Velikonocemi, pokud je chceme trávit doma, v dokonale uklizené kuchyni a hlavně v dokonalé pohodě. Vraťme se proto k jednoduchému vymalování stěn, které máme za chvíli hotové.

Veselá žlutozelená ve světlých odstínech rozšiřuje prostor – využijeme ji proto v malé nebo úzké kuchyni – tam můžeme zvolit navíc na užší straně vodorovnou širší linku pod stropem k rozšíření místnosti. Odvážnější se pustí třeba do celé užší stěny pruhované... A ještě tip na kombinaci: žlutozelená, matné sklo, hliník, bílá.

Také jemně zelenou můžeme s úspěchem vymalovat – pokud ji namícháme dost světlou a transparentní a jsme si jisti, že k ní opravdu máme vhodný nábytek i doplňky. Zelená má hodně odstínů, působí optimisticky a uklidňuje. Kombinace: světle zelené a bílé stěny, proutěný nábytek.

Pokud chceme mít kuchyni opravdu vzdušnou a projasněnou, zvolíme na stěny bílou. Vedle ní vyniknou ostřejší i kontrastní barvy, protože sama o sobě navozuje neutrální pocit.

Velmi elegantní barva je na stěnách vanilková, se kterou ladí třeba krémové záclony v kombinaci mat-lesk, nebo přírodní žaluzie.

-ag-Foto: Archiv