Úkolem odsavače par je pochytit veškeré pachy vznikající při vaření. Jak čistý vzduch budeme mít, záleží na typu, který si domu vybereme. 1. Možnosti Tam kde je možno odvod vzduchu jednoduše probourat nejbližší stěnou, je vhodné zvolit provedení s odtahem. Jakmile by ale bylo nutné vést potrubí delší cestou, nastávají problémy. Každý metr potrubí a koleno do něho zapojené totiž snižuje účinnost odvětrávání. Častokrát se také stává, že nevzhledné potrubí na sebe upozorňuje a poškozuje vzhled interiéru.

Tehdy je výhodnější instalovat odsavače par s recirkulací. Vedle běžných kovových filtrů, které jsou v obou typech odsavačů, jsou vybaveny uhlíkovými filtry. Jejich minimální životnost je 6 měsíců, reálná však jeden až dva roky. Indikátorem výměny bývá uživatelův nos, který vycítí, že filtry pachy už neabsorbují a je potřeba je vyměnit. Lépe vybavené modely mají světelný ukazatel, který výměnu hlásí. 2. Funkce I nejkvalitnější odsavač par nebude dostatečně funkční, zvolíme-li jeho nesprávné technické parametry. Obecně je známo, že digestoř by měla v místnosti vzduch vyměnit alespoň desetkrát za hodinu. Údaj označuje výkon, který vypovídá o vhodnosti použití v daném prostoru. Nicméně ani dostatečný výkon nemusí být zárukou naprosto čistého vzduchu. V místnosti se totiž stále dokola může točit vzduch s původními pachy, které jsou sice slabší, ale nevymizí. Proto přišli výrobci s odsavačem par, který má odlišné technické řešení odtahu. Přístroj dokáže vyvinout natolik silný proud vzduchu, že páry nenávratně mizí v odtahovém potrubí. 3. Hlučnost Zvláště v polyfunkčních místnostech, kde je propojená kuchyň s jídelnou a obytným prostorem, patří hlučnost odsavače par k významným veličinám. Udávána je v decibelech, uživatel by ale měl být na pozoru. Existuje totiž několik způsobů měření. Může to být údaj hlučnosti samotného motoru, jenom vzduchu apod. Jedním z důležitých aspektů je také samotná konstrukce spotřebiče. Vzduch, který vchází dovnitř způsobuje turbulence, které mohou přístroj rozkmitat, vzniklý hluk pak můžeme připočíst k motoru, vzduchu… a najednou zjistíme, že přístroj je velmi hlučný. Proto je ideální poslechnout si digestoř přímo v prodejně. Jedině tak se totiž přesvědčíme, že nekupujeme zajíce v pytli. 4. Umístění Vodítkem pro umístění odsavače par je varná deska, nad kterou má digestoř logicky své místo. Jak vysoko? V této otázce se velmi často chybuje, obecně se doporučuje, že optimální vzdálenost mezi horní hranou varné desky a odsavačem je 75 cm. Nižším umístěním se vystavujeme úrazu, vyšší pak snižuje účinnost přístroje.

Rozhodujícím faktorem je také místo, kde bude sloužit – bude v prostoru nad varným ostrůvkem, bude zabudovaná pod kuchyňskou skříňkou nebo ve skříňce, nebo to bude dekorativní odsavač připevněný ke stěně? 5. Design a údržba Součástí výběru odsavače par je vzhled. Odvíjí se od celkového pojetí kuchyňské sestavy a jeho umístění. Vedle standardních bílých přístrojů, případně hnědých či černých, jsou v kurzu nerezové odsavače a kombinace nerez/sklo. Patří k modernímu pojetí sestavy, v nabídce jsou jak hranaté modely tak zaoblené. Záleží jen na uživateli zda dá přednost aerodynamickému tvaru nebo strohému funkcionalistickému. Módní diktát dnešní doby je nakloněn oběma stranám.

-td-Foto: archiv