Káva je nápojem, který v sobě skrývá velmi rozmanité chutě. Aby se tyto chutě mohly náležitě rozvinout, musíme zvolit vhodný způsob její přípravy. Existuje mnoho způsobů a záleží na individuální chuti každého člověka i na tom, v jaké zeměpisné oblasti se káva připravuje. V některých, zvláště arabských zemích bývá příprava i samotné popíjení kávy opravdovým obřadem a v některých oblastech světa je navíc také typické přidávání různých aromat. Na Středním východě je zvykem už od dávných dob ochucovat kávu kořením, oblíbený je pro tyto účely kardamom, muškátový oříšek, skořice a hřebíček. V oblasti Etiopie se tradičně používá zázvor. Každý člověk má jinou představu o své ideální kávě, někdo preferuje jemnou a sladce lahodnou chuť, jiného osloví spíše káva silná a hořká. Kromě způsobu přípravy kávy záleží také na tom, jaký druh si vybereme. Kávy se liší nejen tím, jak vysoký mají obsah kofeinu (můžeme volit druh Arabika nebo Robusta), ale i oblastí, ze které pocházejí. Podnebí i pěstitelské podmínky mají rozdílný vliv na chuť i vůni jednotlivých druhů kávy. V praxi to pak znamená, že například brazilská káva bude chuťově odlišná od kávy keňské. Nejkvalitnější druhy pochází z vysokohorských oblastí, mezi tyto špičkové a zároveň nejdražší kávy patří druh Blue Mountain nebo káva Kona Kai, rostoucí na sopečné půdě, což její chuti dodává na výjimečnosti. Tyto druhy jsou vyhledávány skutečnými odborníky a jsou považovány za gurmánské kávy. Příprava a podávání kávy by měly být vždycky malým obřadem, protože káva jako nápoj si úctu zaslouží. Přestože možností její přípravy je několik a každý způsob ovlivňuje konečnou chuť i její vzhled, princip je vždy stejný a na počátku jsou pouze základní ingredience, voda a kávový prášek. Někdo má raději turecký způsob přípravy, jiný dává přednost kávě překapávané. Existuje několik pravidel, která by se ale měla při vaření kávy pokaždé dodržovat: Káva by měla být v každém případě čerstvá, nejlepší je zakoupit zrnkovou kávu a umlít si požadované množství krátce před její přípravou. Mletá káva by měla být uskladněna v těsných nádobách k tomu určených, aby se zabránilo vstřebávání ostatních pachů do kávy, nejlépe na tmavém a chladném místě. Vhodné je mít kávu například v mrazničce. Mražená zrna není potřeba před samotným mletím rozmrazovat. Uchovávání v lednici příliš vhodné není, protože káva by neměla být vystavena vlhkému prostředí, které její kvalitu znehodnocuje. Ke každé přípravě se také hodí káva s jiným stupněm umletí. Pro takzvaný turecký způsob se hodí jemně mletá, pro překapávanou a do kávovarů, které protlačují vodu kávou, může být použita i káva hrubší. Také je dobré si říci, že jemně mletá káva rychleji a více uvolňuje voňavé látky, protože má větší styk s vodou, zatímco u hrubě mleté se tyto aromatické látky uvolňují mnohem pomaleji a v menší míře. Zásadním pravidlem je to, že voda určená k zalití kávy by neměla být převařená, musí se zalít vroucí vodou vždy těsně před bodem varu. Vhodné je také vodu změkčit, a to přidáním několika zrnek soli. Chuť kávy je potom výraznější. Pokud volíme způsob, kdy kávu po zalití horkou vodou vyluhujeme, pak pouze několik minut, zbytečně dlouhá doba louhování by chuť kávy zhoršila. Doporučuje se také vypít kávu co možná nejrychleji, neboť jen tak je možné si vychutnat její skutečné aroma, po delší době z uvařeného kávového nápoje těkavé aromatické látky postupně vyprchávají. Poměr kávy a vody není striktně předepisován, protože vždy záleží na individuální chuti podle toho, zda máme rádi kávu slabší, nebo silnější. Pro docílení pevné pěny se mletá káva nejprve zalije menším množstvím horké vody, zbytek vody se pak přivede k varu a káva se dolije. Ke kávě by se měla vždycky podávat nádobka se smetanou a sklenice s vodou. Je také vhodné konvici společně se šálky předehřát. A pak už se jen uvelebit a vychutnat si připravený kávový nápoj plnými doušky.

-td-Foto: Archiv In