Velká kuchyně je krásná, spojení s obývacím pokojem v mnoha ohledech výhodné a celková plocha počínající nějakými 35 nebo 40 metry, ale lehce dosahující i dvojnásobku, je opravdu zajímavá.

Je to pohodlné a moderní, a vždy se toto řešení obhajuje zejména třemi argumenty – maminka může při práci dohlížet na děti, rodina může být pospolu, a do třetice – můžeme pozvat přátele a nezavírat se v kuchyňce, ale prostě můžeme vařit spolu a přitom se bavit. To všechno je pravda.

Spojené prostory nesou sebou ale jeden nový fenomén – když jsou všichni v jednom okamžiku na stejném místě přičemž každý dělá něco jiného, logicky se budou více či méně rušit. Aby to bylo co nejméně, je potřeba rozmyslet nejen promyšlené rozmístění pracovních koutů a zón, ale brát ohled také na denní (a večerní) režim rodiny. Jedna věc je nakreslit plány kuchyně s tím, kde co bude stát, jak bude prostor zařízený (a to je otázka statisíců korun), ale druhá věc je správně brát v potaz, jaká činnost přesně a v jakou denní dobu se v které obytné zóně bude odehrávat.

Ke společenským akcím, přátelským setkáním i chvílím relaxace je spojený obytný prostor nenahraditelný. Horší už to může být, když se pracuje, což je ovšem přece jenom v každé rodině naprostá většina času. K dohlížení na batolata při práci velkou kuchyni rozhodně oceníme. Když se ale večer doma sejdou rodiče a školní děti a ještě různého věku – a každý dělá něco jiného, může nastat problém. Ten zejména přináší puštění televize, jejíž zvuk se nese široko daleko. Spolu s hlukem domácích spotřebičů, které jsou při přípravě večeře v permanenci, vzniká silné zvukové pozadí, které je někdy těžké „překřičet“. Ve velkém prostoru se mohou objevit zákoutí, odkud je špatně slyšet. Vše záleží samozřejmě také na zařízení místnosti, na tom, jak podlaha, textilie a zařízení pohlcují zvuky.

Dnešní kuchyně je doslova nabitá spotřebiči a pokud jich pracuje několik najednou, může to být nepříjemné. Moderní přístroje už sice většinou nevydávají příliš pronikavé zvuky, ale je jich zase víc a hluk se sčítá. A hluk je nežádoucí zvuk – a jako takový bychom se jej měli snažit snižovat na minimum. Jak si v kuchyni zbytečně nezvyšovat hladinu hluku, na to se podíváme příště.

-ag-