Do kuchyně se obvykle stěhujeme s mnoha pracemi, které s vařením, pečením ani se stolováním zdaleka nesouvisejí. Stahujeme se prostě podvědomě k „teplu domácího krbu“, i když tam třeba žádný krb není. Kuchyně je zkrátka srdcem celé domácnosti. Bohužel podle toho ale občas vypadá – je takovým vysoce intenzivním využíváním více než zabydlená. Pracuje se tady příjemně, ale po práci se musí nejen uklidit všechny „kuchyňské“ věci, které sem patří, ale samozřejmě i to, co si sem přineseme z celého bytu – šití, žehlení, psaní, ruční práce nebo nejrůznější hobby.

Dnes se ještě stále někdy při projektování nových domů zapomíná na praktičnost spíží, stejně tak jako to, jak pomáhá chodu domácnosti jakási technická místnost, takový pomocný prostor kuchyně, kde je „krámování“ neustále dovoleno.

Zatímco kouzlo spíže začínáme znovu objevovat a její existence v mnoha nových projektech bytů a domů oprašovat, technická místnost, která nám tolik pomáhá, je spíše pořád výsadou honosných sídel, kde sídlí v „technickém podlaží“ spolu s kotelnou, dílnou, tělocvičnou a podobně. Nevýhodou tady může ale být, že tato místnost, která by měla být přece jenom blízko kuchyně, je od ní opravdu daleko.

Ale právě v menším, jednoduchém domě nebo bytě, kde není místa nazbyt, je paradoxně taková místnost tím více zapotřebí. I když to bude prostor miniaturní, napomůže i tak přehlednosti a „uklizenosti“ kuchyně.

Pomocnou kuchyňskou místnost vybereme a zařídíme tedy vždy asi individuálně - přestavět na ni můžeme nevyužitou komoru, která bude ale asi spíše sloužit jako dokonale využitý sklad - například žehlit by se nám tu asi nechtělo. Vyčlenit k práci ale třeba můžeme část velké rohové a dostatečně prostorné kuchyně, přičemž předěl můžeme vyřešit pomocí lehké moderní posuvné stěny. V nových rodinných domech už si technickou místnost necháme vyprojektovat na míru.

-ag-Foto: Archiv In