Každá je jiná, a tak často tápeme, jakou vlastně k domácímu baru vybrat. Na každé barové židli se sedí jinak, na všech by se ale mělo sedět dobře. U baru se máme zrelaxovat, nepřišli jsem sem trpět. Není to židle zdravotní, bolavá záda asi nenapraví, ale neměla by bolesti zapříčiňovat.

Barové židle se dělí podle několika kritérií. Můžeme je rozdělit na fixní (připevněné v podlaze), mobilní (na kolečkách) a ty zbývající, jakési stacionární, čímž máme na mysli obyčejnou židli, která má tři nebo čtyři nohy (anebo ještě jiný počet). Přitom některé z nich mohou být ještě výškově nastavitelné.

Jiné kritérium dělí barové židle na ty s kulatým sedákem a se sedákem jiného tvaru. Dalším rozdělením může být to, zda má nebo nemá židle opěradlo. Pokud si chceme vybrat barovou židli bez opěradla, nemusíme se bát rozměrově menších sedáků. Úplně postačí - sedí se nám i tak pohodlně, protože nejsme vázáni opěradlem. U židlí s opěradlem je to trochu jinak – sedadlo by mělo být širší a rozměrnější.

Pokud si ale doma opravdu chceme u domácího baru posedět a odpočinout, zvolíme barová křesílka.

Hladký dřevěný nebo plastový sedák pak není úplně rovný, což by vedlo k nestabilitě – uprostřed má být mírná prohlubeň zajišťující stabilitu při sezení.

A co výška barových židlí? Individuální podle výšky barového pultu, ale přece jen je doporučená: pohybuje se mezi 70 a 80 cm, nebo i nižší.

Vyřádit se můžeme při výběru materiálu a tvarů. Jednoznačně dnes vedou plasty se svou nekonečnou možností proměn, kombinací tvarů a barevných odstínů. Dovolují vytvářet fantastické tvary právě na ploše sice nevelké, ale variabilní a přímo hravé, jakou je právě barová židle. Objevují se tak různé průhledy, zalomení, zvednutí okraje do tvaru jakéhosi náznaku opěrky, tvary létajících talířů i polovičních ramp a tak dále....

-ag-