Nastala ta slavná chvíle, zařizujete si vlastní kuchyň a přemýšlíte, zda dáte přednost elektrickému spotřebiči nebo plynovému vařiči? Pojďme se podívat na jejich přednosti, rozhodnutí pak už záleží jen na vás… Většina hospodyněk dá přednost před elektrickými deskami vaření na plynových spotřebičích. Je to proto, že plynové vařiče reagují na manipulaci ihned, takže pokud ztlumíme plamen pod vzkypělým mlékem, nepřeteče. Elektrické desky reagují o něco pomaleji, zato nabízejí různé způsoby ohřevu. Vaříme na plynu Plynové hořáky jsou standardně umístěny na smaltovaných deskách, nové typy desek jsou z nerezu nebo sklokeramiky. Inovací prošel i hořák, vedle zavedených typů, jsou v nabídce takzvané trojité hořáky. Jejich plamen působí na nádobu ve třech soustředěných kružnicích, čímž je podstatně zvýšen výkon. Výsledek tak dovoluje použít větší nádoby. Plyn zapalujeme klasicky sirkou nebo elektrickým škrtátkem, většina nových desek je vybavena elektrickým zapalováním. Při spouštění hořáku se automaticky vytvoří jiskra, která plyn zapálí. Bezpečnost zajišťuje termopojistka, která v případě zhasnutí plamene přeruší přívod plynu k hořáku. Elektrické varné desky Litinové plotýnky s velkým ztrátami tepla jsou dávno minulostí. V kuchyních se zabydlely sklokeramické desky jejichž hlavní předností je vysoká a úsporná tepelná propustnost ze zdroje tepla k vařenému pokrmu.

Běžné modely mají elektrickou spirálu, která po zahřátí přenáší teplo dál. Chceme-li proces zrychlit, můžeme si dopřát takzvané hi-light plotýnky s vyšším příkonem, který zajišťuje rychlejší rozehřátí. Stejnou funkcí se pyšní desky s halogenovým ohřevem. U nejmodernějších elektrických desek můžeme ohřívat pomocí indukce (tzv. indukční ohřev). Vybaveny jsou indukčními cívkami, které vytvářejí magnetické pole. Vzniklý energetický potenciál je předáván přímo do vařeného pokrmu. Varné pole se přizpůsobí tvaru hrnce a reaguje na dotek. Jakmile nádobu odstraníme z plotny, přenos energie je zastaven. Uživatel tedy spotřebuje přesně tolik energie, kolik je potřeba k vaření. Bezpečnost elektrických varných desek zajišťuje zámek - tlačítko, které zabezpečí nechtěné spuštění plotýnky. Na velikosti záleží Kritériem pro volbu vhodné varné desky je i velikost plotýnek. U plotýnek elektrických typů je varná deska předem nastavena, existují i typy u nichž lze varnou plochu zvětšit. A to jen o pár centimetrů až po dvojitou velikost. Některé modely dokonce samy dokážou rozeznat velikost hrnce a hřejí podle jeho tvaru. Plynové desky poskytují k dispozici tzv. duo zónu, kterou představují dva hořáky za sebou, takže je ohřev nádob s větším průměrem zajištěn po celé ploše dna.

Výrobci jsou samozřejmě připraveni i na nejnáročnějšího klienta, kterému umožní sestavit si varnou desku podle vlastních potřeb. Kromě velikosti jednotlivých plotýnek a typu ohřevu mohou zvolit kombinovanou desku tedy plyn a elektřinu zároveň. Něco navíc Dvacáté první století samozřejmě umožnilo integrovat další funkce, které používání spotřebičů naprosto zjednoduší a zároveň přispějí ke zdárnému výsledku. Patří sem například infračervený varný senzor, který měří teplotu v hrnci. Nastavíme-li správnou teplotu, pokrm se nám nerozvaří nebo nepřekypí. Kontrolka zbytkového tepla upozorní uživatele na možnost opaření a časovač umožní spuštění přístroje v nastavenou dobu. Indukční ohřev Nejnovější možnost elektrického ohřevu Reaguje ihned, teplo se přenáší přímo do pokrmu Hřeje pouze pod nádobou, teplota je udržována přesně, nekolísá Potřebujeme nádoby z materiálu, který lze magnetizovat (ocel, smaltovaná ocel, litina) Možnosti vaření: 1. Sporák. Stojí samostatně, lze ho podle potřeby přemístit 2. Samostatná elektrická nebo plynová deska. Obě se vestavují do pracovní desky. 3. Samostatná deska, slučující ohřev na elektřině nebo plynu 4. Ovládáme pomocí tlačítka nebo dotykového ovladače