Obyčejné fazole. Pro nás jen obyčejné fazole, které si dáme sotva párkrát do měsíce a někdo ani to zdaleka ne. A když už je děláme, obyčejně velmi fádním způsobem, skoro bez chuti - jako levnou přílohu, samozřejmě k masu. Pro mnoho národů naproti tomu fazole znamenají opravdový základ jídelníčku, kulinářský poklad, který umějí udělat na sta různých přitažlivých způsobů. Stačí si například zajít pro inspiraci do nějaké španělské kuchařské knihy. Někdy nemůžeme ale použít předepsanou sortu fazolí, protože u nás je možné koupit jen málo z toho, co lze koupit ve Španělsku, kde mají desítky a desítky druhů fazolek a fazolí všech velikostí, barev a tvarů.

Fazolím ale v naší kuchyni můžeme přisoudit až trojí využití. Kromě pokrmu je můžeme použít také jako suchou a „živou“ dekoraci. Nejprve ze všeho se ale vydejme do obchodu. A protože v našich běžných obchodech není obvyklé, abychom tu našli desítky nejrůznějších druhů fazolí, stočíme proto kroky nejspíše do některého obchodu se zdravou výživou. Tady přece jenom najdeme sáčky s fazolemi miniaturními, červenými, černými, zelenými (např. mungo), pak dalšími a dalšími, až po máslové a obří bílé fazole. Tohle všechno se dá upravit na opravdové lahůdky, stačí dodržovat správnou technologii a mít v zásobě odpovídající druhy koření, na kterých často výsledná chuť fazolí stojí.

Různé druhy ale také efektně ozdobí naši kuchyni – vezmeme několik vysokých skleněných válců, do každého z nich nasypeme jiný druh fazolí, uzavřeme a postavíme na vysokou polici na viditelné místo. Další nápad na dekoraci kuchyně je umístit okrasnou fazol do kuchyňských truhlíků nebo květináčů – fazol kvete většinou příjemnou, výrazně oranžovou barvou.

A jednoduchý tip na konec – zkuste italský recept „pasta fagioli“ nebo alespoň variaci na něj. Otevřete plechovku černých, červených a bílých fazolí, nechte odkapat na cedníku a vhoďte na pánev, na rozehřátý olivový olej s plátky česneku (přihodit můžete i plátečky červené nebo zelené feferonky). Potom přisolte, smíchejte s těstovinami uvařenými al dente a dochuťte bazalkou.

-ag-Foto: Archiv In