Malé domácí spotřebiče jsou pro každého velmi individuální věcí. Na rozdíl od těch velkých, kterých je jen pár a má je každý (protože každý je také většinou potřebuje), malé spotřebiče slouží v každé domácnosti jinak. Přinášíme další várku nápadů na různé malé elektrické spotřebiče, předměty, nad kterými se běžně nepřemýšlí, o kterých někdy ani nevíme, ale které mohou obohatit naši techniku v kuchyni. Můžeme je rozdělit na předměty, které šetří práci, námahu a čas, a potom na věci, které nás nutí vařit jinak, jiným způsobem. Tady bychom se měli zaměřit na to, abychom směřovali ke zdravějšímu, racionálnějšímu vaření. Tedy raději připravovat plátek masa na kontaktním grilu, než jej smažit ve fritéze a podobně.

Mlýnek na masoje na trhu v široké nabídce typů. Pro všechny milovníky u nás poněkud degradovaného mletého masa – to je přístroj, který rozhodně navrací mletému masu dobrou pověst, a to může být důležitou součástí našeho jídelníčku stejně jako v domácnostech řeckých, balkánský či španělských. Mlýnek stojí něco mezi 1700 a 3500 korunami.

U fritézy se člověk chce zamyslet nad tím, proč ji kupovat, když smažení je jednoznačně nezdravé. Ale – některé spotřebiče koupíme, a teprve potom se uvidí, zda jsou stále po ruce a v permanenci, nebo sídlí většinou někde na polici ve spíži. Koupit bychom ji měli, pokud stejně hodně smažíme - ve fritéze to bude zdravější, pokud budeme dodržovat základní pravidla. O oblíbenosti smažení svědčí to, že fritéza se nabízí na trhu ve velkém množství typů – napočítali jsme jich mezi 25 - 30, stojí něco mezi 1500 a 4000 korunami.

Elektrický nůžpatří do skupiny spotřebičů, které ulehčují práci, pokud si na něj zvykneme a máme jej stále po ruce. Má tichý chod, pracuje bez vibrací, čepele se dají běžně vyjmout a nůž můžeme mýt v myčce. Na trhu jsou asi čtyři typy zhruba od 600 do 900 korun.

Elektrický otvírač konzervOtevírat konzervy je někdy opravdu utrpení, když třeba ztratíme otvírák, na který jsme zvyklí. Elektrický otvírač konzerv můžeme pověsit na zeď, takže se neztratí. Má jednoduché ovládání: funkci zapnuto/vypnuto, po otevření konzervy se automaticky zastaví a o odříznuté víčko se postará magnetický držák. Pokud nás zaujal, připravíme si na něj asi 400 korun.

-ag-Foto: Archiv In, Moulinex, Fagor