Káva je nápojem, který se pije téměř po celém světě, a dá se směle říci, že si získal značnou oblibu a má své příznivce mezi většinou obyvatel našeho světa. Důvodem její oblíbenosti jsou nejen prokazatelně povzbuzující účinky, díky kterým člověk překonává lépe únavu, zahání pocity spánku a dodává tělu energii. Důležitá je také její lahodná a velmi rozmanitá chuť, díky které si každý člověk může najít a vybrat přesně tu kávu, která mu chuťově nejlépe vyhovuje. Káva je exotickým nápojem, pochází z tropických oblastí, a přesto je všude považována za nápoj zcela běžný a člověku blízký. Cesta kávy z dalekých kávovníkových plantáží až do našeho důvěrně známého šálku je nejen dlouhá, ale také strastiplná. Pěstování kávovníků, sklizeň plodů a následné zpracování kávových zrn je velmi náročnou záležitostí. Zaměstnává tisíce lidí, především z rozvojových zemí, ve kterých právě pěstování kávy výrazně ovlivňuje ekonomiku těchto států. Káva je plodem tropické rostliny nazývané kávovník "Coffea", patřící do čeledi mořenovitých rostlin. Pěstuje se po celém světě, nejvíc však v oblastech kolem rovníku, kde jsou ideální podmínky pro její růst. Existuje až několik stovek druhů kávovníků, ovšem nejznámější jsou tři druhy, Coffea Arabica, Canephora a Liberica. Hospodářsky významný je druh Coffea Arabika a Coffea Canephora, která je označována jako Robusta. Třetím, nepříliš významným druhem je Coffea Liberica, která se pěstuje pouze v několika málo oblastech Afriky a na kávovém trhu zaujímá jen doplňkové místo. Tento druh má velmi hořkou chuť a z tohoto důvodu není mezi milovníky kávy tolik vyhledáván. Keře nebo stromy kávovníků kvetou pouze krátký čas, zato však několikrát do roka, což umožňuje jejich mnohonásobnou sklizeň. Kávovníkové plantáže poskytují úchvatnou podívanou v době květu a zrání plodů. Drobné bílé kvítky výrazně voní a zralé bobule kávovníku jsou zbarveny do tmavě červené až fialové barvy. Svým tvarem připomínají naše třešně. Plody kávovníku mají vejcovitý tvar a pod tuhou slupkou ukrývají nasládlou dužninu, ve které jsou uložena v pergamenové slupce dvě zelená tvrdá semínka, což jsou kávová zrna. Může se stát, že plod obsahuje pouze jedno zrnko tak zvané "perlové", které je více ceněno, ale chutí se nijak neodlišuje od normálních zrnek. Nezralé plody kávovníku jsou zelené, během zrání postupně mění svou barvu přes žlutou, červenou až do zmíněné fialové, kdy jsou vhodné ke sběru. Barva a správná zralost sbíraných plodů je velmi důležitá pro konečnou kvalitu kávy, nejchutnější je z tmavočerveně zbarvených plodů. Mezi sklizené plody se nesmí dostat shnilé, plesnivé nebo jinak nekvalitní bobule. Mohly by znehodnotit celou sklizeň. Rovněž nedozrálé nebo naopak přezrálé plody kávovníku mohou poškodit kvalitu ostatní úrody. Ovšem i při dalším zpracování kávových zrn je řada faktorů, které také ovlivňují výslednou chuť kávy. Maličká kávová zrnka skrývají mnohá tajemství vůní a chutí. Záleží nejen na oblasti, kde se káva pěstuje, ale také na druhu kávovníku. Druh kávy Arabica je považován za nejkvalitnější druh, její chuť je jemná a má podstatně nižší obsah kofeinu. Při zpracování plodů Arabica se uplatňují finančně i časově náročnější metody, což způsobuje, že je dražší nežli druh Robusta. Zrna tohoto kávovníku jsou považována za méně kvalitní, obsahují více kofeinu a kávovník má i menší nároky na pěstování, protože je více odolný. Káva druhu Robusta je jinak tmavší, má výraznější chuť a je používána především do směsí s ostatními druhy. Oba dva druhy mají ovšem své nezastupitelné místo na trhu s kávou a každý je vyhledáván pro své zvláštní chuťové vlastnosti. Plody arabského kávovníku poskytují nejkvalitnější kávová zrnka a káva z nich vyniká velmi jemnou chutí a jedinečným aroma.

-td-Foto: Archiv In