Během jara a léta nás to láká co nejvíce stolovat na zahradě nebo terase. S talíři, skleničkami a příbory pro pár lidí většinou není problém - ten ale může nastat, když si pozveme na večírek větší množství přátel. Pokud nabídneme třeba jenom chlebíčky a nějaký sladký zákusek, zvládneme to jen s dezertními talířky. Jakmile se ale pustíme do vaření, musíme popřemýšlet nad nádobím a vybavit se jím.

Otázka základní – na čem budeme jídlo servírovat?Na garden party vytáhneme třeba starší porcelán. To bude mít větší švih než „zahradní“ plastové či papírové nádobí. Nevýhodou je samozřejmě nutnost po akci všechno nádobí umýt. Asi každý má doma starý jídelní servis, bude pravděpodobně někde na polici ve spíži a je nám líto jej vyhodit. Co s ním? Jednoduché: vyhradíme jej na zahradní stolování – vypadá to lépe než na papírových talířích, a když se sem tam nějaký kousek rozbije, nic se neděje, postupně jej doplníme – na zahradě nevadí každý talíř jiný.

Papírové nádobí je dnes na druhou stranu celkem efektní, často až kýčovité. Bílým ale nic nezkazíme, jeho „obyčejný vzhled“ pak vyvážíme nápaditou úpravou stolu – naaranžujeme květiny, rozestavíme efektní patrové ovocné mísy... Jistě nás potěší, že se v tomto případě všechno nádobí vyhodí a nic pak nemusíme mýt nebo zahlcovat myčku. Většinou se vyplatí to opět zkombinovat – porcelán doplnit hlavně při větším počtu lidí nádobím plastovým či papírovým.

Zatímco nějaký ten starý talíř je v každé domácnosti, s rezervními příbory to tak být nemusí; hlavně dezertní lžičky se pořád doma ztrácejí. Při větším množství hostů tedy přijdou ke slovu určitě plastové příbory.

Pořádek a uklízeníBěhem zábavy se nikomu do uklízení moc nechce, ale pokud strategicky rozmístíme malé odkládací stolky nebo nádoby na odpadky, trochu to pomůže - hosté alespoň částečně vyhodí papírové nádobí tam, kam chceme. Mimo to určíme někoho, kdo bude použité nádobí průběžně odklízet ze stolů – jinak by zahrada brzy vypadala poněkud nevábně.

-ag-Foto: Archiv In