Vitamin C a jeho konzumování v přírodní formě je příjemné. Někdo je ale doslova líný udělat si zeleninový salát a raději do sebe láduje vitaminové tabletky. To nemá ten efekt a navíc – příjem vitaminů a minerálů by měl být komplexní, jeden má podporovat a doplňovat druhý. Podívejme se tedy na dva další životně důležité vitaminy.

Vitamin A – žloutky, mléko, rybí tukKde tedy najdeme například vitamin A, tolik důležitý pro dobrou kvalitu kůže, sliznic, spojivek? Vyskytuje se v potravinách živočišného původu, zejména ve vaječných žloutcích, v rybím tuku (žádná lahůdka, ale efektivní!), dále v mléce a ve výrobcích z něj. Kdo je vegetarián, také vitaminem A nemusí strádat, protože z karotenů v rostlinách obsažených si sami vitamin A vytvoříme. Zaměřit bychom se v této souvislosti měli na konzumaci mrkve, hlávkových salátů všeho druhu a také rajčat.

Závažnější nedostatek vitaminu A může vést k problémům s vlasy, sliznicemi a kůží, ale v těžkých, extrémních případech k šerosleposti a problémům s vývojem a růstem.

Vitamin E – obilné klíčky, mléko, listová zeleninaVitamin E je aktuální téma, protože se stále častěji mluví o negativním účinku volných radikálů na naše zdraví. Proti nim můžeme bojovat právě v kuchyni, a to přípravou jídel s dostatečným množstvím vitaminu E, který proti škodlivým účinkům volných radikálů poskytuje významnou ochranu. Opět nebude na škodu si každý den připravit velký salát z listové zeleniny, navíc doplněný obilnými klíčky (zeleninu máme podle odborníků konzumovat pětkrát denně!). V obou surovinách je právě dostatek vitaminu E. Do salátu přidáme sušené klíčky (tak je rovnou koupíme) nebo naklíčené obilí. Do ranní misky s müsli přidáme obilné klíčky sušené; prospěšné je střídat klíčky ječné, pšeničné a třeba ovesné.

Zeleninový salát přelijeme zálivkou z jogurtu (obsahuje rovněž vitamin E), stejně tak bílý kvalitní jogurt přidáme do müsli - kde by se měly objevit zmíněné klíčky, jogurt, ovoce (strouhané jablko, meruňky, banán, ale i třeba jablko s mrkví), a dále třeba rozinky, sušené švestky a podobně. Nezapomínáme ale přitom, že záleží na ingrediencích - tohle jídlo je docela kalorická bomba. Musíme si uvědomit třeba kalorický rozdíl mezi jablkem a banánem. A pokud přidáme ještě sušené ovoce, energetický příjem dále zvýšíme.

-ag-Foto: Archiv In