V horku je nutné adekvátně chladit potraviny a potom si vybírat ty, které ochladí zase nás – náš organismus. Aby to všechno fungovalo, podívejme se nejprve na chladicí techniku:

Pokud máme chladničku staršího data (ne samoodmrazovací), odmrazíme ji právě teď a také navíc vyluxujeme zadní plochu. Ve zvýšených teplotách chladnička prochází velkou zátěží a s námrazou by spotřebovávala mnoho elektřiny a její výkon by se navíc snížil. Totéž platí pro mrazničku.

Na kratší vzdálenost autem (ale i třeba z obchodu domů) jídlo převezeme v příručních chladicích boxech nebo termotaškách, do kterých vložíme plastové mrazicí kostky předem namražené v mrazničce.

Při cestě delší se už ovšem neobejdeme bez stálého chlazení. Řešením může být praktická minichladnička o obsahu 18 nebo 24 litrů a rozměrech asi 30 x 30 x 20 cm, kterou koupíme za 1500 - 1700 Kč. Pracuje v režimu chlazení, ale otočit jej lze i na ohřev.

Ochlazující pokrmyNejen nápoje zahřívají či ochlazují organismus, také pokrmy nás mohou příjemně osvěžit. Mezi jídla, která tělo skutečně ochladí, počítáme především citrusy – takže v horku si dáme velký pomeranč nebo grep či pořádnou dávku citrónové šťávy. Výborný je také ovocný salát.

Ten pravý čas melounů ještě nenastal, ale vzhledem k vedru by tady už mohl být – protože meloun je ideální pokrm, kterým bojujeme proti dehydrataci organismu. Není to rozhodně jen nějaké bezcenné vodnaté ovoce vhodné jen pro děti. Naopak starší lidé, kteří méně pociťují žízeň a tak logicky zapomínají v horku pít, melounem lehce tekutinový deficit doplní.

Je vhodné také konzumovat více okurek, zase nejlépe ve formě salátů. Vody je v nich dost v jakékoliv úpravě – i v šopském salátu s okurkou nakrájenou na kostky, který působí docela „suše“, stejně jako v typickém okurkovém salátu „po česku“ s rozstrouhaných okurek, které přímo plavou ve vodě.

Citrusový salát: Osminky 1 citrónu a 1 limetky necháme hodinu louhovat ve vodě s cukrem, kouskem skořice a podle chuti pár hřebíčky nebo kardamonem. (Na 1/4 l vody dáme 10 dkg cukru). Potom dáme i s roztokem do skleněné mísy a přidáme na kousky nakrájené mandarinky, pomeranče a grep. Dochutíme citrónovou šťávou a ozdobíme mátou.

Ovocný salát můžeme dále obměňovat: k citrusům třeba můžeme přidat ještě na kousky nakrájený měkký meloun galia, jablka, kuličky hroznového vína...

-ag-Foto: Archiv In