Je rozdíl mezi brokolicí snědenou dnes a zítra! Rovnítko mezi čerstvé a zdravé lze dát samozřejmě v případě mnoha potravin, u zeleniny a ovoce to platí zejména. Čerstvé znamená utržené ze záhonu nebo v bezvadné kvalitě přinesené z obchodu - a zdravé znamená ihned to také zkonzumovat.

Jakýmkoliv skladováním doma se ze zeleniny i ovoce rychle vytrácejí vitamíny. Jejich ztráta začíná už v okamžiku sklizně a pokračuje během dopravy a pobytu v obchodě. Takže tuto dobu neprodlužujeme ještě doma a co nejdříve si připravíme nějaký ten skvělý ovocný nebo zeleninový salát.

Rychle si počínáme hlavně u listových salátů všech typů, rukoly, brokolice a květáku, špenátu a další listové zeleniny. Ani papriky nenecháme zahálet v chladničce ani o zbytečnou hodinu déle, než je nutné. Hlavně pokud jsme je koupili v nějaké akci levněji, se starou cenou výrazně přeškrtnutou. To platí o jakémkoliv ovoci a zelenině: musíme si uvědomit, že sleva, akce, výhodnější cena znamená vždycky jedno – kupujeme méně vitamínů. V lepším případě, v tom horším se už během nejbližších hodin mohou začít projevovat podstatnější kvalitativní změny – měkké ovoce, lákavé na pultu, se může změnit přímo před očima, ještě než je doneseme domů – změní barvu, změkne, objeví se na něm rozblácená místa – a krásné levné meruňky nebo broskve po vyndání z tašky připomínají spíše marmeládu.

Pozor musíme dát také na jahody, vybrat bychom si měli každý plod zvlášť. Ty v košíčku (správněji v plastové krabičce) nemůžeme zkontrolovat, a tak můžeme počítat s tím, že vyhodíme 10 až 20 % obsahu, ale také třeba více. Typický zajíc v pytli. Totéž broskve v krabičce a síťce. Opět – vodítkem je tu cena.

Zlevněné plody musíme pečlivě vybrat a nepodcenit nic. Vyhneme se pokud možno všemu předem naporcovanému, zabalenému v sáčcích a síťkách, které brání zkontrolovat obsah.

Starší okurka má měkké konce - tu nebereme. Pozor na papriky, i ty velmi drahé mohou mít maličká změklá kolečka, kde je slupka tenká. To už se projevuje prvopočátek hniloby. Mrkev nesmí mít na sobě ani miniaturní černé tečky – hrozí plíseň. Nikdy ji nekupujeme v neprodyšném „praktickém“ igelitovém balení.

K rajčatům bez okolků přivoníme. Pokud nevoní, ani nebudou nijak chutnat, jenom jako bychom jedli plast nebo gumu. Takové plody bez zápachu a chuti s klidným svědomím necháme, kde jsou. Žádná chuť a žádná vůně moc gastronomických zážitků nepřinese – za to opravdu nemusíme vyhazovat peníze; s vitamíny to také v takových plodech nebude slavné.

-ag-Foto: Archiv