Z hlediska feng šuej je v naší kuchyni základem správné rozmístění spotřebičů, které reprezentují živly vodu a oheň. Oheň přitom pro nás v kuchyni znamenají sporáky, různé trouby, grily, různé ohřívače a varné desky, vodu naopak představuje mycí centrum – dřez, dále chladnička, myčka, eventuálně výlevka apod. Naším úkolem bude kuchyňský nábytek a spotřebiče rozmístit tak, aby si živly „nepřekážely“ a aby v kuchyni nezavládl chaos. Měli bychom pečlivým plánováním a přemýšlením naopak dosáhnout toho, aby v kuchyni nastal klid, rytmus a harmonie.

„Studené“ a „horké“ pracoviště má být umístěno nejen odděleně, dále od sebe, ale také ve správné návaznosti. Mimoto znalci feng šuej hovoří o pořádku - tvrdí, že pokud v kuchyňském pracovišti vládne chaos, vznikne chaos i v naší mysli, která tak zdaleka nebude v tom správném rozpoložení, aby připravila dobré, „uklidňující“ a energií nabité pokrmy - podle feng šuej zkrátka takto naladěni nemůžeme připravit žádný harmonický pokrm. Neustálým hledáním předmětů a jejich přesunováním vzniká prý v hlavě nespokojenost a nesoulad, které se dále přenášejí na všechno kolem včetně potravin.

A dodejme, že na vaření se vlastně ani z poloviny nesoustředíme, pokud souběžně zíráme do televizní obrazovky – i když toho stihneme jakoby více najednou. Ale opět na úkor kvality a klidu.

A podle feng šuej je toho ještě mnohem více – neměli bychom vařit zády ke dveřím, raději máme stát uprostřed místnosti tak, abychom viděli okna a dveře. Tomuto dávnému požadavku tedy dobře vyhovuje móda varných ostrůvků. Pokud máme linku u stěny, nemusíme všechno dělat na pracovní lince, ale maximální množství práce si můžeme brát třeba k pracovnímu stolu uprostřed kuchyně či stolku mobilnímu.

Dále je vhodné v kuchyni vytěsnit škodlivé vlivy – třeba ke změkčení ostrých hran polic použijeme převislé zelené rostliny, ze stejného důvodu (omezení ostrých úhlů) je příjemnější kulatý nebo oválný jídelní stůl, na kterém by k posílení energie a zdraví obyvatel měla být květina červené barvy...

A jak si vychutnat jídlo? Opět platí, že bychom neměli sedět v linii dveří (stejně asi všichni známe méně příjemný pocit sezení zády ke dveřím – a feng šuej navíc tvrdí, že zády ke dveřím jsme více nepozorní...). Mnohem jistěji se podvědomě cítíme, máme-li za zády stěnu (a před sebou již zmíněný stůl pokud možno bez ostrých hran...).

-ag-Foto: Archiv In