Pár tipů k mrazení potravin

Pár tipů k mrazení potravin

V nejparnějším létě je jedním z nejvytíženějších spotřebičů vedle chladničky i mraznička. Začínáme ji zaplňovat sezónním ovocem...

V nejparnějším létě je jedním z nejvytíženějších spotřebičů vedle chladničky i mraznička. Začínáme ji zaplňovat sezónním ovocem ze zahrádky i zeleninou, později ještě houbami.

Mrazení je jedním z nejzdravějších postupů při konzervování a uchovávání pokrmů. Nahradilo postupně mnoho konzervačních možností, anebo existuje souběžně s nimi jako další varianta: tak mrazíme ovoce místo (anebo vedle) zavařování ovoce, mrazíme bylinky místo jejich sušení, mrazíme také houby místo jejich konzervace v soli (ale také máme jistě i nasušené ve velké sklenici, jejichž vůni se nic nevyrovná), mrazíme maso – což nahradilo archaické nakládání a konzervování, mrazíme domácí džusy místo jejich pasterizace (je to mnohem šetrnější, zachová se více vitamínů) – a mrazíme ještě spoustu dalších věcí. Stejně jako při ostatních konzervačních postupech má i mrazení potravin své zásady a svá úskalí.

Před mrazením většího množství jedné potraviny - masa, ovoce nebo hotových jídel – si nejdřív určíme, jak velké porce budeme mrazit. Zvolíme porce tak akorát, aby se vždy spotřebovaly na jedno rozmrazení – příliš velké porce neděláme, protože jednou rozmrazené jídlo se už znovu mrazit nesmí.

Pracujeme na čisté pracovní ploše, s čistýma rukama a také balíme do pouze nepoškozených a čistých obalů.

Nemrazíme vzduch - ten se snažíme před uzavřením co nejvíce vytlačit, buď automaticky (přístrojem na vytvoření vakua), nebo si pomůžeme brčkem na pití. Vzduch v obalech potraviny v mrazničce zbytečně vysušuje a navíc brání správnému a rychlému zmrazení.

Zavíráme obaly důkladně - kontejnery s pevnými víčky po naplnění dobře zaklapneme, používáme-li plastové krabičky třeba od margarínů, připevníme víčko ke krabičce izolepou. Igelitové sáčky uzavřeme pomocí svařovačky.

Důkladně označujeme. Zřetelnému označení balíčků, sáčků a krabic věnujeme pozornost – čas investovaný do pečlivého označení potom vždycky ušetříme, protože se nebudeme muset v zmrazených potravinách bezradně a zdlouhavě přehrabovat; všechno bude vidět na první pohled. Kromě druhu potraviny a gramáže uvedeme na zmrazované balíčky a krabičky datum mrazení a pro přehlednost to nejdůležitější – datum spotřeby.

-ag-
Foto: Archiv In

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka.