Lisy na citrusy, mixéry a různé odšťavňovače jsou velkými pomocníky v domácnosti - zejména té s malými dětmi. Podívejme se na poslední z nich – odšťavňovač.

Nejjednodušší přístroj (určený ovšem jenom na citrusy) je klasické mačkátko, buď mechanické (za pár desetikorun), nebo elektrické (za pár stovek). Přejděme ale na druhou stranu spektra, na přístroje poněkud dražší, které si poradí s jakkoliv tvrdou dužninou, ze které doslova vydupou lahodnou šťávu - za pomoci vysokého počtu otáček, různě silného hluku a za použití pevných, dokonalých materiálů. Šťávu z jakéhokoliv ovoce či zeleniny vymačkáme buď specializovaným, anebo multifunkčním strojem, který kromě odšťavňování také ještě hněte, šlehá, mixuje. Spojuje v sobě totiž kuchyňský robot, lis na ovoce, odšťavňovač, mixér a ještě drtič. Jeho cena se obvykle šplhá k pěti tisícům korun.

V ceně kolem 2000 korun pořídíme kvalitní přístroj – samostatný odšťavňovač. Mezi 3000 a 5000 tisíci korunami stojí dokonalé značkové přístroje renomovaných společností, celonerezové anebo z anodizovaného hliníku (matný povrch, na kterém nezůstávají otisky, kapky a různé skvrny). Pro opravdové „fajnšmekry“ jsou tu ale ještě jiné odšťavňovače, jejichž cena se blíží deseti tisícům a design připomíná snad hlemýždě, želvu nebo dinosaura.

Sílu odšťavňovače a jeden z atributů jeho kvality určují otáčky. Jejich počet je úctyhodný – jsou přístroje, u kterých lze počet otáček za minutu postupně zvyšovat z nějakých 2000 až na 11000. Spotřebiče jsou vybaveny mikrosíťkou, několikanásobným filtrem, mají třeba speciální trychtýř, takže je možno pracovat i s malými plody jako bobulovinami. S oddělovačem pěny připravíme čirou šťávu, je možné ale také udělat džus hustý - neprůhledný a kalný.

Přístroje se liší také nádobou na hotovou šťávu – některé mají přímo stylové nebo designově krásné džbánky či sklenice. Hotová šťáva odtéká přímo do nich.

O bezpečnost při práci s vysokým počtem otáček musí být maximálně postaráno: odšťavňovače mají většinou zdvojené systémy zapínání. Přístroje tedy nejde jen tak zapnout, při hrozícím nebezpečí se automaticky vypnou. Důležité je tu i zajištění stability – na spodku přístrojů najdeme různé protiskluzové úpravy od lišt až po gumové nožky.

Dražší přístroje umí připravit při jednom použití šťávu z několika druhů ovoce nebo zeleniny, aniž se musí mezitím čistit – jednotlivé chuti zůstanou zachovány. Pokud jde o údržbu, výrobci se snaží vyrobit odšťavňovače tak, aby se co nejvyšší počet jejich součástí dal umýt jednoduše v myčce.

Pro milovníky čerstvých ovocných nebo zeleninových šťáv je tedy kvalitní odšťavňovač dobrým a nepostradatelným kuchyňským pomocníkem.

-ag-Foto: Archiv In