Máme už doma kvalitní přístroj na výrobu espresa, džezvu nebo moka konvici – jsme tedy vybaveni tak, abychom mohli vyrobit opravdu dobrou kávu. Výsledek bude ovšem nevalný, pokud použijeme špatnou, nekvalitní nebo nevhodně umletou kávovou směs.

I když zachováme správný postup přípravy a kávu uděláme ve správném přístroji, všechno pokazíme, pokud vaříme z nějaké podřadné kávové směsi.

Na výrobu espresa vezmeme vždycky speciální moka směs, je jemně namletá přesně k tomuto účelu. Nesáhneme rozhodně vedle, když kávu koupíme v obchodě specializovaném na italské pochutiny – v nabídce je tu vždy široký výběr menších (250 g) balení vakuované kávy nebo půlkilové, kilové i těžší balení kávy nemleté. V obchodech s čajem a kávou zase můžeme koupit různé druhy plantážní kávy z celého světa, mezi jinými také různé speciality, jako kávy různě ochucené a aromatizované. Příjemná je třeba káva jemně aromatizovaná pomeranči, oblíbená v jižních státech USA.

V italských prodejnách také obdivujeme nepřeberné množství miniaturních moka hrníčků. Duhové barvy, přísně klasicky bílé, s modernistickým dekorem a všelijaké jiné svým vzhledem přímo lákají ke koupi. Ceny nejsou nejnižší, takový pravý moka hrníček na pár loků kávy stojí nejméně kolem 170 korun, ale také dvojnásobek či více.

Zatímco barvy a dekory se stále mění a podléhají módě, tvar je přísně konzervativní a příliš se nemění. Na rozdíl od moka šálků z nejjemnějšího porcelánu a různých tvarů (rovné i oblé) musí být šáleček na silné espreso piccolo co nejtlustší a víceméně neměnného tvaru – má tvar maličkého pohárku, úzkou základnu a rozšiřuje se k okraji. Takovýto tvar je dlouhými léty naprosto vyzkoušený.

Co je u tohoto šálku nejdůležitější, je tloušťka stěny. Ze silnostěnných šálků espreso chutná, protože v takovém šálku drží dobře teplotu, vůni a chuť. Kupují se po jednom nebo po dvou kusech, soubory jsou méně časté.

-ag-Foto: Archiv In, Kahla, Asa Selection