Jakoby tu bylo léto už hodně dlouho. Začínáme si zvykat. Nejen na vysoké teploty, ale také na režim dne a jiný sled činností. Jsme ukázněnější - víme, jak změnit režim dne ve stylu „po jižansku“ i třeba s odpolední siestou (pokud to v pracovní den jde). Víme, že vařit je nejlepší brzy ráno anebo pak na zahradě pozdě večer, až se vzduch vychladí. Protože počasí nám chystá další várku vedra, podívejme se na několik tipů, jak na vedro a únavu z něj vyzrát.

- Především tvůrčím způsobem využíváme ledničku a mrazničku. Neznamená to, že bychom měli pít ledové nápoje, ale vychladit můžeme leccos – stačí na pár chvil do mrazničky vložit v igelitu tričko nebo kšiltovku (jenom pozor, abychom to nepřehnali a nenastydli).

- Do mrazničky vkládáme ploché plastové mrazicí kostky; když se namrazí, vyrazíme s nimi ven. Hodí se na cestě v rozpálené tramvaji nebo na pochůzkách dusným městem - ne všechny úřady nebo obchody jsou klimatizované nehledě na tom, že nejobtížnější jsou přechody na žhavou ulici. Plastová mrazicí kostka pomůže ve frontě v bance stejně jako v autobuse – stačí ji po vyndání z mrazničky vložit do sáčku, hodit do batohu nebo kabelky a pár hodin můžeme zchlazovat ruce, čelo nebo kostku přidat do nákupní tašky k nákupu.

- Na nákupy bychom chladicí kostky měli doplnit i termotaškou, do obchodu nyní chodíme jen s touto výbavou, která nám umožní donést domů bez úhony čerstvé mléko, jogurty, zeleninu, ovoce i maso. Nést to všechno v mikrotenové tašce je zbytečné. Každá minuta, kdy paštiku po vyndání z chladicího boxu nenecháme na horkém vzduchu, bude přínosem. Jednoduché termotašky pořídíme v obchodě - jsou ploché plastové, vnitřek je vystlán jemným polystyrenem, vnější stranu tvoří nerez fólie.

- Klimatizace nám pomůže nejen tím, že sníží teplotu, ale díky funkci odvlhčování se nám bude lépe dýchat, protože se z kuchyně či jídelny a nebo velkého obytného prostoru odstraní obtížné dusno.

- Kuchyni si uděláme venku na vzduchu, pokud to jen trochu jde. Na terase, na zahradě nebo balkóně nemusíme třeba vařit, ale připravovat, krájet, míchat....

- Spotřeba elektřiny stoupá, protože mnoho spotřebičů doma jede „na doraz“. Platí to o chladničce, mrazničce i „ledničce naruby“ – tedy klimatizaci. Odlehčíme chladničce tak, že ji vyčistíme, vyluxujeme zadní stranu a hlavně důkladně probereme její obsah. Možná chladíme zcela zbytečně zbytky, které už nikdo nebude jíst. Inventuru uděláme také v mrazničce.

-ag-Foto: Archiv In