V horku se mění chuti. Některým vyhovíme a dáme tělu, co žádá. V některém směru ale musíme jídelníček pozměnit trochu násilím a racionálně.

Jídlo má být v extrémních vedrech málo tučné, ani horké, ani ledové, nakyslé nebo nahořklé, tyto chuti povzbuzují a osvěžují. Dodejme ještě, že pokrmy budou také co nejčerstvější a správně skladované. Jednotlivé chody mají obsahovat co nejvíce vody – takže třeba více než suchá čočka se hodí čočková polévka, místo smaženého květáku s tatarskou omáčkou si dáme květákový krém.

V horku obvykle přestáváme mít chuť na tučnější druhy a uzené ryby. Více přijde k chuti grilovaný candát nebo pstruh. Osvěží studená kyselá ryba.

Pozměníme i výběr sýrů, pokud preferujeme zrající, tučné a tavené sýry, necháme je na chladnější dny. V horku je příjemnější rozdrobit do hlávkového salátu čerstvý tvarohový sýr nebo lučinu a přidat trochu zeleného pepře, olivy a olivový olej. Osvěžující svačinu nebo večeři vykouzlíme z kelímku sýru cottage (opět minimum tuku) a bylinek, česneku nebo domácího džemu či medu.

Nečekaně osvěžující je dát si večer šálek teplého černého nebo zeleného čaje. Bez cukru, mléka nebo citrónu – jen tak. Čaj nás velmi vzpruží a je to také změna po mnoha litrech studené vody, kterou povinně proléváme celé dny hrdlem. Po úmorném dni se budeme cítit jako znovuzrození, zejména dáme-li si dobrý čaj na čerstvém vzduchu večerní zahrady. Piva se v letním parnu určitě také napijeme, ale raději s mírou a nízkostupňové; pro změnu můžeme občas ochutnat pivo kvasnicové.

Ze zkušenosti už víme, že zmrzlina nás v konečném efektu ani moc neochladí. Je to spíše taková psychická první pomoc, příjemný pocit jenom na chvíli. Smetanová příliš žaludek „zaplácne“, vodová zmrzlina zase v horku rychle roztaje a není příliš vábná – prostě přeslazená voda.

S ovocem, které obsahuje hodně cukrů (jako banány), spíše šetříme, vhodnější je vychlazený meloun nebo třešně. Nebojíme se ale zeleniny, ta by v horku měla tvořit podstatnou součást denního jídelníčku. Saláty kombinujeme – jíme je jako hlavní jídlo a k zasycení do nich střídavě přidáváme olivy, tuňáka, kuskus, na sucho opečenou housku, čerstvou šunku nebo i vejce vařené natvrdo. Kombinovat můžeme naklíčenou čočku, ředkvičku nebo pšenici s jemně strouhanou mrkví, špenátovými listy, rukolou a polníčkem. Zálivka také nemá být tučná – majonézu vyměníme za jogurt.

Jogurty a kysané nápoje ochlazují nejen spálenou kůži, ale celý organismus. Proto si na čistém bílém jogurtu v horkém létě pochutnáváme stejně tak jako na kefíru, kyšce, acidofilním mléku...

-ag-Foto: Archiv In