Servírujeme v podstatě pořád to samé, vždyť kolik jídel se za týden nebo měsíc opakuje? Ozvláštňujícího efektu dosáhneme třeba tak, že budeme podávat jídlo na něčem jiném, na nečekaném nádobí; přičemž „provětráme“ kousky nádobí, které se rozhodně často nepoužívají a krčí se většinu roku někde vzadu v kredenci. Využít se dají poslední zbylé kousky ze starodávného servisu. Potěšíme oko hostů u stolu krásným dekorem a zvláštním tvarem starého porcelánu. Kreativně můžeme využít třeba klasický omáčník, zejména máme-li nějaký pěkný po babičce.

Není větší nuda, než když rodině předhodíme pořád stejně na čtyři kusy rozkrojený polárkový dort a každou čtvrtinu vhodíme do vždycky stejné plastové nebo ošuntělé porcelánové misky... zkrátka když už všichni dopředu vědí, co přijde a podle misky uhodnou obsah.

Když už jsme u zmrzliny – pořídíme si na ni originální nerezový zmrzlinový kalíšek. Nebo využijeme i další nádobí; může to být dlouhá nízká miska rozdělená napůl. V jednom oddílu budou dva kopečky zmrzliny a mátová větvička, do druhého dáme kousky manga, broskev, maliny, jahodovou omáčku nebo třeba kompot.

Ovocná zmrzlina ale nejdokonaleji vynikne na bílém mělkém nebo dezertním talíři. Talíř i zmrzlinu dozdobíme čarami, které vytvoříme z čokoládové polevy a marmelády, přidáme koktejlové višně, kandovaný pomeranč. Ke zmrzlině je vždy efektní bobulové ovoce – k bílému talíři tvoří kontrast borůvky, maliny, brusinky, ostružiny, ale i lesní jahody.

Čistou a kvalitní vanilkovou zmrzlinu doplní horké maliny, které zmrzlinu povýší na vynikající lahůdku. Takovou pochoutku opticky pozvedneme; servírujeme-li ji klasicky ve vyšším skleněném poháru. Ale zkusit můžeme i moderní pojetí – čtverhrannou sněhobílou misku. K bílému nádobí vždy přidáme nějakou čerstvou zeleň – k dezertům to bude většinou lístek máty nebo snítka meduňky.

Palačinky zkusíme vyrovnat na vysokou plochou mísu na noze, na kterou se obvykle dává slavnostní dort – alespoň se tento kus nádobí častěji vytáhne z kredence.

Tři druhy salátu dáme do velké porcelánové mísy rozdělené přepážkami na tři oddíly.

Párky můžeme překvapivě předložit na dlouhé misce, která se prodává na bagetu. Do mističky rozdělené na tři oddíly dáme tři různé druhy hořčice. Hořčici můžeme na stůl předložit ještě jinak – třeba do několika tlustostěnných malých sklenek na likér – hlavně nedáváme na stůl plastový kelímek s hořčicí. Pokud více holdujeme klobáskám nebo si občas dáme dobrý párek, měli bychom mít v zásobě několik druhů hořčice - ostrou, křenovou, jemnou dijonskou, jablečnou...

Foto: Archiv In, Guzzini, Blomus