V Americe je barbecue neodmyslitelnou součástí každé společenské akce. Také v naší zemi se grilování pod širým nebem stalo fenoménem. Pokud gril na své zahradě ještě nemáte, popřemýšlejte, které z mnoha možností dáte přednost. Výběr se řídí způsobem přípravy pokrmů a zároveň možnostmi, které zahrada dovoluje používat. Ještě před samotnou koupí dobře zvažte umístění. Ideálně v blízkosti pergoly, případně připraveného přístřešku, kam můžete gril v případě letního deště přesunout. V blízkosti by nemělo chybět sezení s jídelním stolem, abyste s připraveným pokrmem nemuseli chodit daleko po zahradě. V každém případě by zařízení mělo být na očích, aby bylo možné kontrolovat děti hrající si v jeho blízkosti. Gril na dřevěné uhlí – klasika Patří k cenově nejdostupnějším grilům, možná právě proto je i nejrozšířenější. O kvalitě vypovídá materiál, ze kterého je vyrobený.

Nejčastěji to bývají různě silné plechy anebo litina. Právě ty určují cenu výrobku. Použití je velmi snadné, příprava pokrmu však trvá o něco déle. Dřevěné uhlí je totiž rozpáleno za cca 45 minut, až poté lze připravené potraviny tepelně upravovat a nezapomeňme, že nelze regulovat teplotu. Po každém grilování je nutné pečlivě očistit rošt, aby se tuky při dalším používání nepálily a nepadaly do jídla. Lávový gril – rychle a dobře Lávové kameny rozžhavíme pomocí ohně z propanbutanové lahve během deseti minut. Rošt potřeme tukem, aby se potraviny nepřichytily a zprudka opečeme po povrchu. Grilujeme sálavým žárem, který vychází z lávových kamenů. Proto je nutné je rovnoměrně rozprostřít, aby teplo procházelo do všech částí. Výsledek je velice lahodný a má nenapodobitelné aroma. Elektrický gril – venku i vevnitř K jeho užití je zapotřebí jediné – elektrický proud. Tento gril proto bývá součástí kuchyňského vybavení a na zahradu ho majitelé přenášejí jen v daný okamžik. Výrobci proto nejčastěji nabízejí stolní provedení, které nebývá velké ani těžké. Součástí je litinová mřížka, na kterou se po rozpálení pokládají potraviny. Teplotu mřížky lze regulovat pomocí spínače, přístroj je možné použít několik minut po zapnutí.

Jak vybírat gril: 1. Vyberme si způsob úpravy pokrmů 2. Ujasněme si místo, kde budeme gril používat 3. Zvažme náročnost obsluhy 4. Nezapomeňme na údržbu

Zatímco pro stolní grily potřebujeme pracovní desku, součástí pojízdných modelů bývají i menší plochy určené k odkládání. Jsou buď pevnou součástí výrobku, nebo je lze vysunout či připevnit pomocí úchytů. K dispozici mohou být i háčky na pověšení kuchyňského nářadí. Výbavu zvažujeme s ohledem na místo, kde gril budeme používat, a možnosti skladování.

-td-Foto: archiv