Teprve doplňky určují konečný dojem z naší kuchyně. Ale protože kuchyně je hlavně „pracovní“ místnost, vyskytuje se zde hodně praktických pracovních předmětů a přístrojů. Takže ty okrasné, vyloženě dekorativní předměty mohou zanikat a není už na ně často jaksi místo. Anebo se věci přebíjejí a je jich tady prostě moc.

Aby doplňky vynikly, na to bychom vlastně správně měli myslet už při výběru nové kuchyně. Při dnešním trendu čistých tvarů a minimalistických linií to není problém. Starší kuchyni, kde byl sklon ke zdobnosti, bychom měli renovovat tak, abychom dosáhli určitého sjednocení v barvě a materiálu – pomohou nám nová dvířka, tapety, horní police z pískovaného skla.

Dalším krokem ve vytváření interiéru je nepřebít jednoduché linie nábytku změtí dalších předmětů nebo hýřícími vzory textilií. A pokud se to stane, mělo by to být cílené, s nějakým záměrem a řádem: třeba pojednat kuchyni jako návrat do 60. let, a roletu a ubrus zvolit jako dominantu s divokým oranžovožlutým vzorem. A doplňky – mísy, džbány, kořenky nebo nástěnné hodiny – pak budou z barevného plastu (ovšem v dokonalém novém kvalitním pojetí).

Pokud nechceme experimentovat tímto směrem, pak zůstaneme u střízlivých tvarů, jednoduchých linií, střídmé barevnosti. A začneme pečlivě vybírat doplňky. Nešlápneme vedle, pokud budou z ušlechtilého dřeva (bambusová mísa, kořenky z olivového dřeva), ale také z kovů nebo skla.

Kouzelná je bílá miska opletená proutím – není totiž většího kontrastu než mezi jemným bílým porcelánem a neloupaným vrbovým nebo březovým proutím.

A co velké nápadné kořenky? Pozornost rozhodně upoutá mlýnek na pepř z matného hliníku, na jehož horní část nasedá velká masivní vrtule, kopie starodávného křížového kohoutku od vodovodní baterie. Je to ale funkční část mlýnku - po zatočení kohoutkem padá z mlýnku rozemletý pepř.

Praktická a často nevídaná věc je masivní krájecí prkénko, silné a sestavené z dřevěných špalíčků, stojící na nízkých kulatých kovových nožkách. Vypadá dekorativně, ale to není všechno. V jedné straně je z boku ukrytý šuplíček, kde mají své místo v přihrádkách kvalitní kuchyňské nože.

-ag-Foto: Asa Selection