Chcete trochu pozměnit kuchyni? „Trochu“ je myšleno tak, že nemíníte kupovat nový nábytek, ale udělat co nejjednodušší a rychlý zásah, po kterém se kuchyně výrazně vzhledově promění a získá novou dimenzi. Nejjednodušším řešením se jeví dvířka kuchyně natřít.

Vtip bude v tom, že nebudeme natírat dvířka tak jak jsou, ale nejprve jim dodáme plasticitu.

Pokud chceme mít opravdu něco originálního a decentního, použijeme jeden ozvláštňující prvek, který poruší a rozbije jednolitost jednotlivých dvířek - nakližovací páskovou dýhu. Nalepíme ji na dvířka, načež se celá plocha dvířek nabarví a přelakuje. Takže pásky nebudou vidět, jenom plasticky z přední strany dvířek vystupovat.

Vytvořit můžeme různé obdélníky nebo třeba trojúhelník ve středu dvířek. Nejjednodušší a nejefektnější bude dva pásky dýhy nalepit úhlopříčně, z rohu do rohu, takže vznikne šikmý kříž. Pásky seřízneme souběžně s okrajem dvířek.

Trošku pracnější řešení je vytvořit z dýhy kolem dvířek rámeček, asi 5 cm od okrajů. V tomto případě už musíme dýhy na krajích přesně sesadit, konce seříznout do úhlu. Takřka profesionálně bude ovšem působit, když oba motivy zkombinujeme, a do rámečku z dýhy (tentokrát bude lišta rámovat dvířka těsně u kraje) zasadíme do kříže úhlopříčné pásy.

Jak postupovat?Určíme, jak budeme nalepovat pásky, a pečlivě změříme, kolik dýhy budeme muset koupit. Přidáme nějakou rezervu a vydáme se nakupovat. Vybereme barvu, poradíme se s odborníkem, jaký finální lak zvolit, a koupíme nažehlovací dýhu.

Dvířka se nejprve důkladně očistí ředidlem a postupně pečlivě přebrousí nejprve hrubým, potom jemnějším smirkovým papírem. Na smirkem zdrsněná dvířka si měkkou tužkou nakreslíme vzor a na něj pak žehličkou pásky přesně a pečlivě zažehlíme. Postupujeme pomalu a pečlivě, nikde bychom neměli „ujet“. Protože dýhu si nemůžeme přišpendlit ani většinou jinak fixovat, k této fázi práce si seženeme pomocníka, který bude pásky přidržovat přesně na místě, zatímco my ji budeme postupně přižehlovat do požadovaného obrazce.

Konce dýhy jemně sbrousíme smirkem a můžeme se pustit do natírání. Nejprve přijde na řadu barva. Necháme ji zaschnout a případně přidáme druhý nátěr. Opět po zaschnutí pracujeme dále – povrch jemně a rovnoměrně osmirkujeme. Plochu pečlivě očistíme, okartáčujeme, ale prach kolem dýhy je nejlepší vyluxovat. Nakonec naneseme finální vrstvu – bezbarvý lak; matný nebo lesklý, podle chuti.

-ag-Foto: Archiv In, Kolhi