Pokud nás nudí hladká dvířka naší starší kuchyně, je načase to změnit. Změny dosáhneme třeba pouze jejich jednoduchým přelepením (jutou, hrubou textilní tapetou nebo jiným materiálem) a následným přemalováním na požadovaný odstín.

Tapetu si sice můžeme vybrat už rovnou v barvě, jakou chceme, ale zaprvé ne vždy se nám to povede, a potom – barva nám vytvoří na ploše další plastické efekty. Je fakt, že dnes jsou k mání celá nová dvířka, ale kdo si chce pohrát a vytvořit něco osobitého, originálního, podle svého gusta, co bude mít jenom on – možností je nepřeberně. Stačí se vybavit potřebným nářadím, materiálem a trpělivostí a může se začít. Nalepujeme vždy na očištěná a smirkem zdrsněná dvířka.

Na dvířka můžeme dekorativně nalepit bambus, kousky korku, dýhu, a třeba i široký nebo úzký textilní tkaloun. Ten se ještě před natřením dvířek barvou zpevní lakem.

Použít lze i stočený provázek, což bude trochu pracnější. Vyhneme se raději materiálům, které by se potom špatně čistily. Někdo si ovšem nalepí na dvířka například velké dřevěné knoflíky. A dokonce jejich dírky pak spojí řetízkem, který je zdobným prvkem, ale dvířka se za něj dají i otvírat...

Lepit můžeme i kameninové střepy, pokud se nám ovšem podaří kousky mozaiky (třeba z rozbitého talířku) dokonale obrousit a ohladit hrany.

Můžeme vyrobit i osobitý korkový motiv tím, že na dvířka přilepíme korkovou mozaiku. Použijeme pravidelně nastříhané nebo naopak nepravidelně natrhané kusy a kousky korku. V prvním případě může být tipem korkový kruh, trojúhelníky nebo dvě tři soustředné kružnice.

Po nalepení zvoleného materiálu se nakonec celá dvířka přemalují novou barvou. Získají nečekanou plasticitu a nový šmrnc. Z bílé kuchyně, už trochu nudící, se tak stane výrazný interiér. A nebojme se experimentů – příjemně bude kuchyňská linka působit v zelenavém hávu - zkuste olivovou nebo žlutozelenou barvu! Toužíme-li po optimisticky působící kuchyni do oranžova, natírejme sytě terakotovou nebo meruňkovou.

-ag-Foto: Archiv In