Máte doma krásný starý čajník s tajemnou značkou na spodní straně a nevíte, kde a kdy ho vyrobili? Právě podle této značky se toho lze dopátrat. O tom, jaký porcelán máme před sebou, budeme mít jasno, pokud otočíme výrobek dnem vzhůru a k tomu si otevřeme nějakou literaturu, ve které lze pátrat. Značka na spodní straně nám prozrazuje, odkud porcelánový kousek pochází a případně v kterém období byl vyroben, vystopovat se dá i rok. Porcelánky měnily značky, razítka po nějakém čase, třeba se změnou majitele nebo výrobního programu. Tak třeba Horní Slavkov – na porcelánu vyrobeném do roku 1830 najdeme stylizované S, 1830 - 1870 velké S a slovo Schlaggenwald, od roku 1867 ale porcelán už měl nápis Haas&Cžjžek in Schlaggenwald.

Výrobní značka obsahuje například iniciály majitele nebo jméno lokality, kde se porcelánka nachází (Sevrés, Loučky, Bordeaux). Královská manufaktura Nymphenburg má ve značce variace na bavorský modrobílý erb, značkou berlínské královské manufaktury je královské žezlo, produkce porcelánek Horní Slavkov i Chodov je typická značkou s jehličnatými stromky. Slovo Thun na porcelánu z Klášterce nad Ohří je vyvedeno psacím písmem, s T nahoře prodlouženým přes celé slovo, nahoře s královskou korunkou a iniciálami TK.

Míšeňský porcelán má ve značce zkřížené meče. Ozdobný, mimořádný ozdobný historický porcelán porcelánky v Březové má ve znaku dvě zkřížená hornická kladiva s královskou korunkou a nápis „Pirken-hammer“.

Častá značka mnoha porcelánek je ve tvaru kulatého razítka, kde jsou umístěny všechny údaje. Tovární značky jsou tištěny barvou typickou pro tu kterou porcelánku (třeba zeleně, červeně, černě).

Ukažme si vše na příkladu relativně velmi „mladé“ české porcelánky v Loučkách, která vyrábí kvalitní porcelánové soupravy. Dno mokka hrníčku tak může zdobit nápis Loučky, psacím písmem vyvedený a s prvním L velkým a výrazným, nad slovem je královská korunka. Nad značkou může být název soupravy (třeba Josefina), pod značkou Czechoslovakia. Pokud máme hrníček, kde je vedle značky název „Nefertiti“ a ještě nápis „designed by Jaroslav Ježek“ přičemž jméno je vyvedeno psacím písmem jako vlastnoruční podpis, držíme v rukou dílo významného a vůbec nejproduktivnějšího českého designéra porcelánu po 2. světové válce. A právě jeho kávový soubor Nefertiti (bílý s černým vzorem) byl vystaven na Expo v Bruselu 1958.

-ag-Foto: Asa Selection, Elpos